Aanhoudend omzetverlies techsector

kantoor thuis

Bijna 80% van de techsector in ons land zegt ook volgend jaar nog te maken krijgen met omzetdaling of stilstaande groei. Door aanhoudende onzekerheid, blijft vraaguitval de grootste oorzaak. Dat blijkt uit de vierde COVID-19 enquête die branche-organisatie FME de afgelopen weken hield. Aan het onderzoek deden opnieuw 600 bedrijven mee.

46% van de ondernemers verwacht een lagere omzet in 2021 ten opzichte van 2019. Nog eens 30% verwacht op hetzelfde niveau uit te komen. De grootste oorzaak is vraaguitval. 47% neemt HR-maatregelen. Dat zijn bijvoorbeeld een vacature-stop, afschalen van de flexibele schil, het niet verlengen van tijdelijke contracten of een reorganisatie in het bedrijf zelf.

Verplicht thuiswerken

Voor volgend jaar denkt 64% van de bedrijven in de techsector door het verplicht thuiswerken minder omzet te realiseren. Bedrijven hebben dan ook een wensenlijstje. 48% van de bedrijven wil regelingen om innovatie te stimuleren. Verder wil 41% Regelingen om innovatie te stimuleren en

Uit de enquête blijkt ook dat de helft van de ondernemers onnodig ziekteverzuim ervaart, doordat medewerkers te lang op een coronatest en de uitslag daarvan moeten wachten. Meer dan een derde van de bedrijven maakt inmiddels gebruik van een eigen teststraat of is van plan dat te gaan doen.

“De tweede coronagolf hakt er diep in en zullen we nog lang voelen”, zegt FME-voorzitter Ineke Dezentjé. We moeten voorbij de crisis kijken om de technologische industrie te blijven versterken. “FME kijkt dan ook uit naar de visie op de toekomst van de industrie waar het kabinet aan werkt. Samen met het ministerie van Economische Zaken en Klimaat bouwen we zo aan een innovatieve technologische industrie waarmee we sterker uit de crisis komen”, zegt Dezentjé.

Lees ook:
  • FME: Kabinet komt belofte Regeerakkoord weer niet na
  • Roadmap naar de werkplek van 2025

 

Gerelateerde berichten...

X