Aantal ransomware-gerelateerde datalekken stijgt met 82%

DTC

CrowdStrike publiceerde de resultaten van het 2022 CrowdStrike Global Threat Report (GTR). Hieruit blijkt dat er sprake is van een toename van maar liefst 82 procent in het aantal ransomware-gerelateerde datalekken. Het totale aantal in 2021 ligt op 2.686, in 2020 lag dit nog op 1.474. Deze stijging, in combinatie met de toename van andere datalekken, weerspiegelt de toenemende waarde die cybercriminelen hechten aan de gegevens van slachtoffers.

Meeste datalekken in de industrie

Met een totaal van 408 ransomware-gerelateerde datalekken werden bedrijven uit de industrie- en technieksector het vaakst slachtoffer in 2021. De productie- en technologiesector volgen op plaats twee en drie, met respectievelijk 309 en 227 aanvallen. Zakelijke (183) en financiële dienstverleners (170) maken de top vijf compleet.

Nieuwe afpersingstactieken

Cybercriminelen gebruikten in 2021 nieuwe tactieken, technieken en procedures (TTPs) om slachtoffers af te persen en gegevens te stelen. Zo vermijden cybercriminelen het gebruik van openlijk beschikbare tools om data buit te maken. In plaats daarvan ontwikkelden ze hier steeds vaker eigen tools voor. Een andere belangrijke ontwikkeling is de opkomst van nieuwe marktplaatsen waarop gegevens van slachtoffers aangeboden en verkocht worden. Dit gebeurt onder andere via fora op het dark web en ‘hidden messaging’ platforms.

Belang Zero-trust

Ronald Pool, cybersecurityspecialist bij CrowdStrike: “Cybercriminelen proberen het meeste uit hun activiteiten te halen. Daarom richten ze zich steeds vaker op gegevens van slachtoffers. Hier proberen ze vervolgens geld aan te verdienen via afpersing of door losgeld te eisen. Ook komt het veilen van gegevens voor, waarbij de hoogste bieder er met de data vandoor gaat. Omdat gegevens tegenwoordig altijd en overal beschikbaar moeten zijn, is het cruciaal om als organisatie over te stappen op een Zero Trust-model. Daarnaast wordt het steeds belangrijker om naast het monitoren van je eigen omgeving, ook activiteiten van cybercriminelen in de onderwereld in de gaten te houden. Organisaties hebben nog steeds te vaak, te laat door dat het mis gaat en nemen te langzaam actie, met als gevolg een veel grotere impact. Maak daarom gebruik van tools waarmee je zicht hebt op dreigingen voor jouw organisatie om datalekken en ransomware-aanvallen te voorkomen.”

Gerelateerde berichten...