33 veelbelovende nieuwkomers

Fred Teunissen

Snelle veranderingen van het speelveld kenmerken de digitalisering. Dat houdt onder meer in dat je over een paar jaar zaken zal doen met partijen waarvan je nu de naam nog niet weet. Je kunt afwachten tot zulke veranderingen zich vanzelf aandienen, al is het verstandiger om elk jaar een moment te nemen om een snelle scan te doen naar wat er – buiten je dagelijkse omgeving – allemaal voor nieuws en nieuwkomers de kop opsteekt. Daar zit vast iets van jouw gading bij en daar kan je je voordeel mee doen.

Het begin van de zomer is een goed moment voor zo’n strategische scan, omdat je dan ruim op tijd bent voor de budgetbesprekingen voor 2016. Die beginnen bij veel organisaties al in de loop van september. Interessante nieuwkomers kunnen dan nog worden opgenomen in je investeringsbudget voor het nieuwe jaar.

Hoe pak je zo’n scan nu aan? Er is in alle lagen van de ICT immers zo ontzettend veel gaande. Waar moet je beginnen? Een goede basis is het onderzoek dat Gartner elk jaar doet naar ‘cool vendors’, vrij vertaald: veelbelovende nieuwkomers. De resultaten daarvan worden elk jaar eind april gepubliceerd. Waarom geen gebruikmaken van dit voorwerk van de researchers en analisten van dit grote onderzoeks- en adviesbureau?

Er zijn dit jaar 105 categorieën in dit onderzoek en evenzoveel rapportages. Als je klant bent van Gartner dan is al deze research beschikbaar voor je. Wie gaan klant is, betaalt 495 dollar per rapport. Als je al weet in welke categorie jij wilt shoppen, dan kan dit interessant zijn. Weet je die niet, dan is er een workaround, waarmee je toch veel bruikbare informatie boven kunt krijgen. Zoek in Google op ‘Cool vendors in X 2015’, waarbij X de naam is van een subcategorie (bijvoorbeeld 3D, BI, CRM, smart machines, unified communications enzovoort). Je vindt dan al snel de namen van de nieuwkomers die Gartner dit jaar in het zonnetje zet. Daarvan is de website snel genoeg gevonden.

Verruim je zoekactie

Hoe bruikbaar ook, de research van Gartner kent ook beperkingen. Om te beginnen is zij sterk gericht op leveranciers uit de VS en wat breder de westerse wereld. Je kunt daardoor interessante nieuwkomers uit andere delen van de wereld, bijvoorbeeld de BRIC-landen (Brazilië, Rusland, India en China) missen. Cool vendors uit Rusland vind je bij Gartner al helemaal niet en die uit Brazilië, India, China en Zuidoost-Azië worden als groep gepresenteerd, waardoor hun aantal uiterst beperkt is.

Een goede manier om je blik hier te verruimen is om er de Technology Fast 500-overzichten van Deloitte bij te pakken. Deloitte maakt ieder jaar een overzicht van de 500 snelst groeiende technologiebedrijven in de VS, idem in EMEA (Europa, Midden-Oosten en Afrika) en idem voor ‘Asia Pacific’. In totaal 1500 interessante bedrijven. Gerangschikt naar categorie, groeisnelheid en locatie van het hoofdkantoor. En nog gratis ook.

De publicatie van deze schatkamer vindt in september plaats. Dat is helaas te laat voor onze vroege zomerscan. Daarvoor gebruiken dan maar de editie van 2014. Ook dit materiaal kent beperkingen, overigens. Snelle groeiers hoeven niet per se ‘cool’ te zijn. Ze kunnen zelfs dodelijk saai zijn. Bovendien zijn start-ups die het goed doen al snel razendsnelle groeiers. Dat zegt nog niet zo heel veel over de uiteindelijke business-waarde van hun functionaliteit.

Toch is de research van Deloitte als aanvulling op Gartner zeer bruikbaar. Loop gewoon de pdf-lijsten langs en klik op de links die je interessant lijken. Goed aan de overzichten van Deloitte is tenslotte dat ze minder Amerikaans georiënteerd zijn. Er is bijvoorbeeld ruime aandacht voor de voormalige Oostbloklanden. Alleen Rusland is nog ernstig ondervertegenwoordigd in het EMEA-overzicht. Wie desondanks wil weten wat zich op de Russische softwaremarkt afspeelt kan zijn licht opsteken bij de Russoft Association.

Maak je eigen Top-10

Als je in het voorwerk van Gartner en Deloitte een paar interessante bedrijven hebt gevonden, kijk dan vervolgens eens of zij concurrenten hebben in de Benelux. Heel vaak is dat het geval. En zo’n Benelux-concurrent kan ook een nader onderzoek waard zijn. Zo ondervang je een tweede beperking in de Gartner research, namelijk dat daarin voornamelijk de meer ‘gevestigde nieuwkomers’ in beeld komen. Jonge bedrijven die al wat ‘funding’ hebben aangetrokken, kunnen bijvoorbeeld in hun samenwerking met dit onderzoeksbureau investeren. Daardoor blijven nieuwkomers die het zonder funding moeten rooien buiten beeld.

Vaak komt de meest overrompelende disruptie juist uit die hoek: uit de garagebox. Tijdrovend? Geenszins. In twee avonden heb je een aardig beeld van interessante nieuwkomers binnen jouw ‘domein’. Die kun je dan verder volgen, bijvoorbeeld en misschien wel bij voorkeur op Twitter. Maak op deze manier je eigen Top-10. Met deze geringe investering in tijd win je mogelijk groot concurrentievoordeel.

Om je een indruk te geven van zo’n vroege zomerscan, hebben wij een voorbeeldoogst samengesteld van 33 veelbelovende nieuwkomers. Dit is het resultaat van een selectie uit de Gartner-categorieën, aangevuld met enkele ‘high potentials’ uit de koker van Deloitte en wat nader onderzoek in eigen land.

 

Flux

3-D multifunctional

Flux scant (laser), snijdt (idem), graveert (idem) en print objecten in een fraai vormgegeven compacte machine, die in de huiskamer niet misstaat. Aansturing vindt plaats via een app op je smartphone of tablet. Het materiaal dat geprint wordt is PLA (polylactide, een biologisch afbreekbare polymeer, zeg maar bioplastic). Later volgen uitbreidingsmodules voor andere materialen. Graveren en snijden kan in papier en hout. Vooralsnog niet in metaal. Hoofdkantoor: Tapei (Taiwan)

SkySync
Brengt content naar de cloud
SkySync is een Enterprise Content Management systeem waarmee bestanden uit een groot aantal verschillende interne bronnen (legacy) zonder grote hobbels kunnen worden verplaatst naar de cloud. Of omgekeerd: van de cloud naar een in house systeem, bijvoorbeeld om te back-uppen. Werkt met een twintigtal storage providers waaronder Box, Dropbox, SkyDrive, Office 365, SharePoint en Salesforce. Hoofdkantoor: Ann Arbor, Michigan (VS)

Bluescape
Visuele collaboration tool
Bluescape: Samenwerken aan grafische weergaven van data. Geprojecteerd op een wand of gewoon ouderwets in de laptop of tablet. Zo ga je door documenten, spreadsheets, agenda’s, ontwerpen, tekeningen, websites, foto’s en video’s. En dat met een paar simpele vingerbewegingen. Het is science faction: de toekomst in het heden. Hoofdkantoor: San Carlos, California (VS)

Sikur
Beveiligd corporate communicatieplatform
Sikur versleutelt het dataverkeer op basis van high level security standaarden en slaat gegevens verspreid op in datacentra die over de hele wereld zijn verspreid. De onderneming verzekert dat er geen ‘backdoors’ zijn die door derden kunnen worden geopend. Sikur lanceerde begin maart 2015 op het Mobile World Congress in Barcelona ook een sterk beveiligde smartphone, de GranitePhone. Deze komt in het derde kwartaal van 2015 op de markt. Hoofdkantoor: São Paulo (Brazilië)

Ground Lion
Collaboration tool voor case management

Ground Lion ondersteunt kenniswerkers door complexe processen transparant te maken. Zo is steeds duidelijk wie aan welk onderdeel van welk dossier werkt en kan de doorlooptijd beter worden beheerd. De case folder binnen Ground Lion bevat alle informatie die met de case te maken heeft, zoals taken, documenten, betrokken partijen, audit logs en kalenders. Hoofdkantoor: Sint-Martens-Latem (België)

Azuqua
Integreert business apps

Met Azuqua kun je een groot aantal business apps op elkaar afstemmen en met elkaar laten samenwerken als één geheel. Azuqua is een cloud-service, die als een soort dirigent deel automatisch een suite van cloud apps beheert. Hoofdkantoor: Seattle, Washington (VS)

BuildingIQ
Slimmer energiebeheer van gebouwen
BuildingIQ is een cloud-based tool die samenwerkt met bestaande gebouwbeheersystemen (BMS-systemen). De tool houdt continu allerlei waarden in het oog, zoals het actuele weer en het feitelijke gebouwgebruik, de actuele energieprijzen en eventuele storingen in het netwerk. Aan de hand hiervan berekent het continu de optimale inkoopstrategie. Dit leidt tot aanzienlijke besparingen. De makers van BuildingIQ verzekeren dat de investering al na enkele maanden is terugverdiend. Hoofdkantoor: Foster City, California (VS)

V-Person Social Media
Virtuele assistent op social media
V-Person is een robot die automatisch reageert op vragen in social media, zoals Twitter en Facebook. De software analyseert deze vragen en beantwoordt ze door gebruik te maken van de kennis die in een organisatie aanwezig is. Het echte personeel kan dan op belangrijker taken worden ingezet dan op het routineuze directe klantcontact, aldus producent CreativeVirtual. Hoofdkantoor: Londen (UK)

Zuora
Cloudplatform voor abonnementsdiensten
Zuora ondersteunt bedrijven die op nieuwe business-modellen overstappen die zijn gebaseerd op het abonnementenmodel. Je koopt niet, maar huurt een product. Zuora verschaft daarvoor de complete administratieve infrastructuur, inclusief de facturatie. Hoofdkantoor: Foster City, California (VS)

Antidot

Workflows voor dataprocessing en data-integratie
De Antidot Information Factory (AIF) is een tool die data uit gestructureerde en ongestructureerde bronnen verzamelt en converteert naar xml. Met deze geconverteerde data als basis en met behulp van webservices zoals de Google Maps Geolocation API kunnen vervolgens stap voor stap web apps worden ontwikkeld die de gegevens veel beter toegankelijk maken voor gebruikers. Hoofdkantoor: Lyon (Frankrijk).

Intelie
Real-time big data analytics
Intelie Live is een platform waarmee real-time grote hoeveelheden data uit diverse bronnen kunnen worden verwerkt en geanalyseerd. Daarmee kunnen bedrijven die omvangrijke operaties runnen de vinger beter aan de pols houden en sneller ingrijpen en bijsturen. Hoofdkantoor: Rio de Janeiro (Brazilië)

Yota Devices
Dual screen smartphone

De YotaPhone heeft aan de voorzijde een Android-scherm, zoals veel andere mobiele telefoons, maar aan de achterzijde zit nog een tweede scherm: een e-reader met elektronische inkt. Applicaties aan de voorzijde communiceren met deze e-reader aan de achterzijde. Je kunt er onder meer boeken op lezen, boodschappenlijstjes op bijhouden, nieuws en sportuitslagen op volgen. Hoofdkantoor: Moskou (Rusland)

RES Software
Automatiseert de IT
RES Software uit Den Bosch is op verschillende terreinen actief die allemaal met het automatiseren van de IT te maken hebben. Digitale (virtuele) werkplekken vormen daarin de spil. De onderneming levert een IT Store, die de medewerkers van een organisatie volautomatisch van gewenste functionaliteit voorziet. Ook heeft RES een Automation Manager ontwikkeld die de it-afdeling ontlast van routinematige beheeractiviteiten. Hoofdkantoor: ´s-Hertogenbosch

Safe-T Box
Beveiligde uitwisseling van data tussen ketenpartners
Safe-T Box bevat connectoren naar een groot aantal ERP-systemen, webservices en databanken en zorgt zo voor veilige uitwisseling van gegevens. Hoofdkantoor: Herzliya Pituach (Israël)

Syndio
Brengt talent in kaart
Syndio ontwikkelde een dashboard dat door HR-afdelingen van (grote) ondernemingen wordt gebruikt om beter grip te krijgen op hun ‘human capital’. De tool deelt de workforce in andere rollen in dan te doen gebruikelijk. Er zijn vijf groepen: leiders, innovators, luisteraars, bruggenbouwers en change agents. De software helpt om mensen met bepaalde kwaliteiten te vinden en om projectteams samen te stellen. Er is ook een visualisatietool in opgenomen die de onderlinge relaties grafisch weergeeft. Hoofdkantoor: Chicago (VS)

BrightPlanet

Zoekt het Diepe Web af naar ‘mission critical business content’
De onderneming maakt een onderscheid tussen het Surface Web waar je met Google en andere zoekmachines in kunt rondneuzen en het Diepe Web met informatie die je op die manier niet of niet snel aanboort. Denk aan verslagen van conferenties, presentaties, boeken, white papers en tijdschriften, maar bovenal aan databanken, die met speciale zoekinstructies moeten worden geopend. BrightPlanet zoekt geautomatiseerd en gelijktijdig in duizenden bronnen in dit diepe web. Hoofdkantoor: Sioux Falls, South Dakota (VS)

Infrascale
Load balancing van back-ups

Waar laat je alle back-up data? In eigen huis? Dat gaat al snel in de papieren lopen en is riskant uit oogpunt van continuïteit. In de (goedkopere) cloud dan? Het overzetten en terughalen daarvan kost vaak teveel tijd. In allebei een deel dan? Dat lijkt de handigste oplossing. Met de software van Interscale kun je dit hele proces slim inregelen. Hoofdkantoor: El Segundo, California (VS)

XebiaLabs
Software voor de ontwikkeling en distributie van software

Met het Xebia XL Platform kunnen applicaties snel worden ontwikkeld en getest en kan de ‘uitrol’ verregaand worden geautomatiseerd. Zo ontstaat een proces dat XebiaLabs omschrijft als ‘continuous delivery’. De onderneming liet vorig jaar een omzetgroei zien van meer dan 8000 procent en veroverde daarmee de 15de plaats in de Technology Fast 500 EMEA-ranking van Deloitte. Hoofdkantoor: Hilversum

Grey Orange
Robotica voor magazijn en distributie

Grey Orange noemt zichzelf een mini-universiteit, bevolkt door techneuten die zelf de hard- en de software maken. De drive is industriële automatisering. De onderneming brengt een volautomatisch sorteersysteem voor pakketten op de markt en ook een systeem met stellingen die door robots worden verplaatst in het magazijn. De producten komen zo naar de orderpicker toe, in plaats van andersom. Of liever: de robot is de orderpicker. Hoofdkantoor: Gurgaon (India)

Avecto
Beveiligt mobiele apparaten
Avecto is de maker van DefendPoint, software waarmee mobiele devices worden afgeschermd tegen geavanceerde bedreigingen. Hoofdkantoor: Cheadle (UK)

Elastichosts
Cloudservers op maat
Elastichosts levert cloud-server- en -opslagcapaciteit die je zelf naar behoefte kunt instellen, tegen zeer scherpe tarieven. Op de site staat een calculator waarmee in één oogopslag duidelijk is wat jouw mix van CPU-snelheid, intern geheugen en harddisk capaciteit je per uur en per maand gaat kosten. Hoofdkantoor: Londen (UK)

Kapost
Content marketing platform
Kapost biedt een ‘b2b content marketing engine’ met onder meer tijdpaden, workflows, collaboration tools, analytics en integratie met een groot aantal andere online applicaties en services. Hoofdkantoor: Boulder, Colorado (VS)

Ocedo
Het netwerkbeheer geautomatiseerd
Ocedo werkt met een uitgebreide databank van specificaties van netwerkcomponenten, die daardoor automatisch kunnen worden uitgelezen en geconfigureerd. Tijdrovend handmatig inregelen behoort daarmee tot het verleden. Hoofdkantoor: Karlsruhe (Duitsland)

Slack
Collaboration platform
Slack is een online plek voor teamwork. De basis wordt gevormd door kanalen (channels). Dat kunnen projecten zijn of groepen of actuele onderwerpen. In zo’n kanaal wordt dan alles samengebracht wat relevant is, waardoor het op één plek te vinden is. Sterk aan Slack is dat je makkelijk verbinding kan maken met tientallen andere web apps en services. Door met Slack te werken, bouw je een database op met zeer veel materiaal. Dat kan worden gearchiveerd. Het blijft dan doorzoekbaar met de zoekfunctie. Naarmate je langer met Slack werkt, wordt het dus ook een kennisplatform. Hoofdkantoor: San Francisco, California (VS)

Startupstash
Lanceerplatform voor start-ups
Startupstash bevat allerlei tools en tips om snel met een nieuwe bedrijfsactiviteit te kunnen starten. Denk niet dat deze service alleen voor ‘zuivere’ start-ups is bestemd. Ook teams in bedrijven die snel willen innoveren kunnen er hun voordeel mee doen. Hoofdkantoor: Amsterdam

Asana
Collaboration platform
Asana wil e-mail uitbannen, omdat deze communicatievorm onderhand contraproductief werkt. Kern van de verandering die Asana brengt is dat alle informatie op één plek overzichtelijk beschikbaar is. Je hoeft er dus niet naar te zoeken in e-mail en wint daardoor tijd die je aan het werk zelf kunt besteden. Hoofdkantoor: San Francisco, California (VS)

Darktrace

Enterprise immuunsysteem

Darktrace is een informatiebeveiligingssysteem dat is ontworpen naar het voorbeeld van het menselijke immuunsysteem. Het kan bekende en nieuwe bedreigingen real-time detecteren. De makers claimen dat ze hierdoor de ontwikkelaars van APT’s (Advanced Persistend Threats) voor kunnen blijven. Hoofdkantoor: Londen (UK)

Allocadia
Marketing planning platform
Allocedia heeft drie pijlers: planning, budgettering en performance management. En dat alles zonder spreadsheets. Door de koppeling met CRM en met de financiële administratie ontstaat doorzicht in het resultaat van marketing campagnes. Omzetgedreven marketing, zo duiden de makers van deze software hun online product. Hoofdkantoor: Vancouver, (Canada)

Lettice Engines

Predictive Marketing & Sales

Lettice Engines is een big data toepassing in de cloud. Met behulp van machine learning technieken worden grote hoeveelheden data geanalyseerd. Volgens Lettice is het resultaat daarvan dat kan worden voorspeld wie wat wanneer gaat kopen. De onderneming biedt een gratis test aan voor geïnteresseerden. Hoofdkantoor: San Mateo, California (VS)

Transitional Data Services

Faciliteert veranderingen binnen de IT

TDS ontwikkelt software voor migraties binnen het it-domein, bijvoorbeeld migraties van datacenters. Maar ook veranderingen binnen de it-afdeling zelf. Daarvoor is de Transition Manager ontwikkeld. Overal voltrekken zich snelle veranderingen, aldus TDS, dus ook binnen de IT. Deze software ondersteunt deze veranderingsprocessen. Naar believen als cloud-service of on premise in te zetten. Hoofdkantoor: Westborough, Massachusetts (VS)

Icertis

Procurement en contract management
De oprichters van Icertis (start in 2009) zijn ervan overtuigd dat functionaliteit die nu nog in ERP-systemen besloten ligt, uiteindelijk volledig naar de cloud zal gaan. Zelf hebben ze op het vlak van inkoopmanagement het voortouw genomen door een ERP-achtige module te ontwikkelen voor de Microsoft cloud. Hoofdkantoor: Seattle, Washington (VS)

Palerra

Bewaakt cloud-security
Palerra is het bedrijf achter LORIC, een tool waarmee automatisch gescand wordt naar kwetsbaarheden in gebruikte apps en webservices. Er zijn speciale versies voor onder meer Salesforce, Box en Office 365. De tool bevat een geautomatiseerd incident response systeem. Gratis te testen door geinteresseerden. Hoofdkantoor: Santa Clara, California (VS)

Connotate

Vergaart automatisch content op het web.

Connotate zoekt continu 1 miljard websites af naar relevante content en verzamelt die in grote datasets. Bedrijven kunnen deze datasets vervolgens benutten in hun bedrijfsprocessen. Wordt onder meer toegepast voor nieuws, marktonderzoek en klanttevredenheidsonderzoek. Hoofdkantoor: New Brunswick, New Jersey (VS)

 

Hoofdtrend

Dat waren ze alle 33. Ongetwijfeld zit er iets tussen dat je nader wilt onderzoeken. Is dat niet het geval, weet dan dat dit maar een beperkte greep is uit het enorme aanbod nieuwkomers. De hoofdtrend in dit aanbod is heel duidelijk: een steeds verdergaande automatisering van business-processen. Ook de IT zelf ontsnapt hier niet meer aan. Aan jou de vraag: wat gaat jouw organisatie verdergaand automatiseren de komende jaren? En welke tools en services ga je daarbij inzetten?

 

Gerelateerde berichten...