Cloud is middel om zorgtransformatie te versnellen

Jeroen Tas

De Nederlander Jeroen Tas is aangesteld om de kwakkelende healthcare divisie van Philips te transformeren. De cloud speelt daarin een voorname rol. Maar ook de zorg zelf profiteert van nieuwe mogelijkheden die cloud computing biedt, stelt Jeroen Tas in ICT/Magazine.

In de toekomst zijn vrijwel alle Philips-producten connected. “Dat betekent onder meer dat we zien wat de gebruiker met het product doet,” zegt Tas. “Door dat gedrag te analyseren kunnen we hem adviseren hoe hij efficiënter of veiliger kan werken. Veel van onze gebruikers zijn radiologen, die we bijvoorbeeld kunnen adviseren over minder gebruik van röntgenstraling tijdens bepaalde onderzoeken of behandelingen. Zo kan een ziekenhuis meer waarde halen uit de investering. Met diezelfde informatie kunnen wij als Philips onze producten nog beter laten aansluiten op dienstverlenende en klinische behoeften binnen een ziekenhuis. En we kunnen er diensten omheen ontwikkelen.”

 

Snel opschalen

Eén van die diensten is de analyse van data. Dit is bijvoorbeeld aan de orde bij de diensten die vallen onder de paraplu ‘Hospital to Home’. Deze richten zich op monitoring van chronische patiënten in de thuissituatie. Een voorbeeld daarvan is telehealth, waarbij patiënten thuis zelf hun conditie monitoren (hartslag, bloeddruk, bloedsuiker et cetera) en de gemeten waarden automatisch communiceren naar hun arts. “We maken hierbij gebruik van cloudtechnologie, zodat we snel kunnen opschalen naar een grote groep gebruikers. Bovendien kunnen we door de cloud veel sneller nieuwe diensten toevoegen, waar alle patiënten dan ook meteen gebruik van kunnen maken. Met traditionele software kun je nooit zo snel handelen en innoveren als wij nu doen met Hospital to Home,” stelt Tas vast.

 

Anders naar zorg kijken

Philips Healthcare werkt samen met een heel ecosysteem aan partners op die gebieden waar niet de eigen core business ligt. Zo is de TU Eindhoven partner op het gebied van big data analytics. Samen met het Máxima Medisch Centrum, het Catharina Ziekenhuis en het Kempenhaege Expertisecentrum voor epileptologie werkt Philips samen in een project om op diverse terreinen de diagnostiek te verbeteren met behulp van analyse van grote hoeveelheden data, of het nu gaat om bij de patiënten thuis gemeten data via een intelligente pleister of smart watch of om de volautomatische interpretatie van echobeelden.

“We leren in dat soort samenwerkingsverbanden op een andere manier naar zorg te kijken, op een manier die veel meer rondom de patiënt als geheel draait en die minder vanuit één specialisme naar een aandoening kijkt,” zegt Tas. “Vanuit die kennis kunnen wij weer nieuwe producten en diensten ontwikkelen die nog beter aansluiten bij de behoefte.”

Meer lezen over de aanpak van Philips en de kijk van Jeroen Tas? Lees het online of kijk in het septembernummer van ICT/Magazine.

Geef een reactie

Gerelateerde berichten...