Containersoftware: een nieuwe game-changer na de cloud?

Niet alle technologische innovatie komt uit het verre Silicon Valley. De meest recente vliegende start komt namelijk uit Amsterdam.

De startup Magnetic.io ontwikkelt software voor microservices-architecturen, waarbij gebruik wordt gemaakt van zogeheten containersoftware. Microservices en containers werken uitermate goed samen en maken het mogelijk om slimmer en sneller nieuwe diensten en updates uit te rollen. Dat gaat het jonge bedrijf zo goed af dat er al plannen zijn om een tweede kantoor te openen… in Silicon Valley.

De theorie
Toenemende virtualisatie maakt het voor grote bedrijven met veel verschillende diensten steeds moeilijker om snel nieuwe applicaties en diensten uit te rollen. Er is behoefte aan overzicht en snelheid. De Agile werkmethode DevOps (een samenstelling van de termen ‘development’ en ‘operations’) omvat de integratie van het ontwikkelen en geautomatiseerd in productie nemen van software.

Het is voortgekomen uit de frustratie dat veel it-projecten te laat worden opgeleverd, onderpresteren en hun investeringen niet terugverdienen. Rond DevOps ontstond de behoefte software sneller te kunnen testen en uit te rollen naar productie – Continuous Integration (CI) en Continuous Delivery (CD). Zo werd het idee van containersoftware ontwikkeld, wat werkt volgens hetzelfde principe als een fysieke container. Alle benodigde bestanden en versies voor een complete softwareapplicatie worden verpakt in een standaard softwarecontainer die op elk besturingssysteem kan draaien dat compatible is met deze containerstandaard.

Doordat het OS niet mee hoeft te worden verpakt in de container zijn containers vele malen sneller, kleiner en efficiënter dan Virtual Machines (VM’s). Door deze hogere efficiency en standaardisatie kunnen bedrijven sneller ontwikkelen en innoveren.

Magnetic.io ontwikkelt opensource software die veelgebruikte containersoftware aanstuurt en daar waardevolle functionaliteit aan toevoegt. Hiermee wordt het mogelijk om de voordelen van microservices-architecturen sneller en beter te gebruiken. Deze microservices worden vaak ingezet rond specifieke vraagstukken zoals het in kaart brengen van grillig en onvoorspelbaar bezoekersverkeer en het continu en hoogfrequent doorontwikkelen. Microservices-architecturen maken vrijwel altijd gebruik van containers om de snelheid en schaalbaarheid te realiseren. Ook zonder microservices kunnen containers effectief worden ingezet.

Watertanden
Tot zover de theorie. Hoewel de Amsterdamse startup nog in de kinderschoenen staat, wil het wel profiteren van het ‘first mover advantage’. “Onze eerste strategische samenwerking is met softwarebedrijf Trivento,” zegt CEO en een van de oprichters Olaf Molenveld. “Ook hebben we een intentiesamenwerking met de Rabobank.” Molenveld en zijn medeoprichters zagen een paar jaar geleden dat organisaties als Netflix, Spotify, Twitter en AirBnb hun eigen systemen ontwikkelden op basis van containersoftware, microservices en reactive frameworks. Het succes ervan doet veel bedrijven watertanden, maar zelf ermee aan de slag gaan is meestal een onbereikbaar dure en complexe wens. Het opensource-project van Magnetic.io, Vamp, verpakt de inzichten en technologieën op het gebied van containers en microservices in een snel toepasbaar en krachtig product, dat gratis te downloaden is.

Snel en datagedreven
Volgens Molenveld worden de succesvolle toepassingen op dit gebied vooralsnog vaak gedaan door bedrijven die in technisch opzicht al volwassen zijn. “Ik bedoel bedrijven die snel en datagedreven willen werken en nieuwe toepassingen vlot, maar op een gecontroleerde manier willen uitproberen. Eerst maakten ze de reis naar de cloud, vervolgens wilden ze agile werken en gingen ze aan de slag met containers om het beheer van development gemakkelijker te maken. Als je dan op het punt komt dat je je oude monolitische applicatie in kleinere brokjes moet gaan opsplitsen, om sneller en met minder risico te kunnen innoveren, heb je veel aan de microservices-architecturen. Je voorkomt de zoveelste logge constructie waaraan je weken moet sleutelen om een mooie functionaliteit toe te voegen (big bang). Tegelijkertijd heb je veel meer overzicht en controle. Als je weet dat 60 tot 90 procent van de softwarematige probeersels het niet of minder goed doen dan verwacht, wil je geen kapitalen steken in het langdurig ontwikkelen van grote brokken nieuwe functionaliteit. Tegelijkertijd moet je wel blijven innoveren om in de markt te blijven meedraaien.”
Ook softwaregigant Microsoft lijkt het trucje door te hebben. Het bedrijf kondigde eerder dit jaar al aan dat Windows 10 de laatste ‘big bang release’ zal zijn.

Luchtverkeersleiding
Molenveld maakt met betrekking tot microservices- en containersoftware de vergelijking met een luchtverkeersleiding. “Het houdt in de gaten wat er in alle containers van een microservices-systeem zit, waar deze op elk moment zijn, wat hun status is en wat hun uiteindelijk bestemming, verbindingen en gebruik zijn. Een complex systeem wordt zo teruggebracht tot een overzichtelijk formaat.”

Microservices en containers werken met bestaande systemen die Linux-compatible zijn. Bedrijven die flink hebben geïnvesteerd in storage en PaaS hoeven dat dus niet aan de kant te gooien. Evenmin zijn aanvullende dure contracten nodig. Molenveld: “Met Vamp kun je nieuwe functionaliteiten snel en in productie testen op een relatief klein groepje gebruikers. Zo kun je zien of het werkt en hoe het gebruikt wordt. Op die manier kun je varianten uitproberen met verschillende algoritmes erachter. Aan de hand van de aldus verzamelde data kan je zien wat het beste werkt. Het verlaagt de drempel om nieuwe dingen uit te proberen, terwijl je ook de kosten in de hand houdt.”

Gemeengoed
Ook de minder grote bedrijven die veel met de cloud doen, kunnen binnenkort meeprofiteren van deze nieuwe ontwikkelingen. Begin 2016 brengt Magnetic.io enterprise-modules op de markt, zodat Vamp ook in bedrijfskritische omgevingen kan draaien met alle bijbehorende governance- en control-vereisten.

Volgens Molenveld worden containertechnologie en microservices-architecturen binnen twee jaar gemeengoed. Het gaat dezelfde weg als de cloud, dat ook ooit onbekend was en dus onbemind, maar nu in vrijwel alle gevallen de norm is geworden. “Ook bedrijven die nu nog horizontaal gescheiden zijn ingericht in technische silo’s, zullen verder gaan werken met continuous delivery, DevOps en microservices. Daaruit zal vanzelf de behoefte groeien om zich verticaal en full-stack te gaan organiseren. Het zal dus hard gaan en niet bij een Nederlandse vestiging alleen blijven. We lopen nu mee in de wereldwijde voorhoede van de microservices- en containertechnologie. Om daar te blijven willen we toch naar Silicon Valley. Daar wordt het tempo bepaald. Daar gebeuren de grootste technologische innovaties en is de adoptie ervan ook het snelst. Europa vindt dergelijke ontwikkelingen enger dan de VS en loopt daarom altijd wat achter. Intussen blijven we ook in Amsterdam, want juist daar maken veel bedrijven van containertechnologie gebruik.”

Gerelateerde berichten...