Een IT-topper kan overal vandaan komen

Bassam Shoukri uit Syrië

Op de Inspire, Learn & Connect bijeenkomst – georganiseerd door onder meer CGI en het UWV – ontmoeten we medio april Bassam Shoukri. Een bescheiden ogende jongeman die in gebroken Nederlands en Engels zijn levensverhaal vertelt. Hij is het levende bewijs dat een IT-topper overal vandaan kan komen.

Bassam Shoukri (32) is sinds november 2017 in dienst bij CGI als data scientist. Deze job is hem bepaald niet in de schoot geworpen. Geboren in Damascus, Syrië, studeerde hij 2008 af als Electronics & Communications Engineer. Vervolgens werkte hij als ict-instructeur bij New Horizons in Damascus. Dit is een wereldwijd opleidingscentrum met onder meer ook  vestigingen in Europa. Shoukri was toen gespecialiseerd in computer netwerken, Windows Domain Networks in het bijzonder. “Ik had een mooi leven in Syrië”, vertelt hij. “Een goede opleiding, een mooie baan met een veelbelovend toekomstperspectief, vrienden en familie. Daar kwam abrupt een einde aan in maart 2011.”

 

Een beter leven

Opgezweept door de Arabische Lente beginnen rond die tijd de burgerprotesten in Syrië. De binnenlandse conflicten escaleren al snel tot een volledige en buitengewoon complexe burgeroorlog. Deze duurt tot op de dag van vandaag voort in alle hevigheid, met als laatste dieptepunt de vermeende gifgasaanval op de stad Douma. Na ruim vier jaar heeft Shoukri alle hoop verloren op een oplossing van de vele conflicten. “Het leven was erg moeilijk”, herinnert hij zich. “Dagelijks waren er moorden, ontvoeringen en explosies. Iedere ochtend als ik afscheid nam van mijn gezin wist ik niet of ik ze diezelfde avond zou weerzien. Ik wist dat als ik mijn gezin een beter leven wilde geven, wij ons land moesten verlaten. In 2015 verkochten wij al onze bezittingen, mijn gezin trok tijdelijk in bij familie en ik liet alles en iedereen achter. Een hele zware beslissing.”

 

Smokkelaars

Shoukri vertelt hoe zijn vlucht vanuit zijn thuisland verliep. Met de bus van Damascus naar Libanon, met het vliegtuig naar Turkije. Vanaf Izmir met een kleine boot naar een Grieks eiland. Over de smokkelaars waar Shoukri mee te maken kreeg, zegt hij: “Dat zijn mensen die helemaal niets geven om anderen, maar uitsluitend geïnteresseerd zijn in geld. Ik moest de helft van mijn spaargeld besteden voor een boottripje van drie uur. Pas tijdens onze vijfde poging bereikten we eindelijk het Griekse eiland. We maakten de nachtelijke overtocht met veertig mensen in een rubberboot waar normaal tien mensen in passen. In het pikkedonker – we konden niet eens het water zien – was ons enige navigatiepunt een lichtje in de verte. Daar moest het eiland liggen, hadden de smokkelaars ons gezegd.”

 

In de gevangenis

In Griekenland hoorde Shoukri dat Nederland een goede bestemming was als je verder wilde in de ICT. Tot dan toe wist hij alleen dat hij naar Europa wilde. Na vele nachten lopen om grensovergangen te passeren naar Macedonië, Servië en Hongarije, komt Shoukri eindelijk aan in Oostenrijk. Met zijn laatste geld koopt hij een treinticket naar Nederland. “Toen de vrouw achter de balie vroeg waar ik in Nederland naar toe wilde, wist ik dat niet. Ik had wel eens van Amsterdam gehoord, dus noemde ik die stad maar. Daar kwam ik aan in september 2015.”

Een lange periode volgde met veel verhuizingen van het ene AZC naar het andere. In Alphen aan den Rijn leefde Shoukri in een oude gevangenis. “Natuurlijk waren alle deuren open, maar psychologisch was dat een hele zware tijd. Gelukkig waren er twee voetbalvelden waar ik de meeste tijd kon voetballen – iets wat ik in Syrië op professioneel niveau heb gedaan. Het is grappig dat ik nu aan een project werk voor de Dienst Justitiële Inrichtingen. Misschien dachten ze van: hij heeft drie maanden in de gevangenis gewoond, dus hij is de perfecte man voor deze job.”

 

Beide handen

In zijn laatste AZC in Hoogeveen ontmoette Shoukri Hetty Wessel. Zij en haar man Ron (beiden werkzaam bij CGI) gaven daar als vrijwilliger Nederlandse les aan de bewoners. Hetty, een zeer ervaren data scientist, hoorde van Shoukri’s achtergrond in de ICT en spoorde hem aan zijn profiel op LinkedIn te zetten. “Dat vertrouwde ik aanvankelijk niet helemaal”, aldus Shoukri. “In Syrië is het niet populair, maar toch volgde ik Hetty’s advies op. Zo bleef ik met haar in contact en wederom op haar advies volgde ik enkele cursussen data science. Ik vond dat enorm interessant, en uiteindelijk nodigde Hetty mij uit om als trainee bij CGI te komen. Deze kans heb ik met beide handen aangepakt. In december 2016 ben ik begonnen als trainee, en bijna een jaar later trad ik officieel in dienst als data scientist. Ik woon nu zelfstandig in Almere.”

 

IJzeren wil

Shoukri’s relatief korte ervaring als data scientist verwoordt hij als volgt: “Net als alles – de Nederlandse cultuur, het leven, de mensen – is ook mijn werk nieuw gebied voor mij. Wel heb ik al geleerd dat heel veel bedrijven geen idee hebben van wat er in hun data verborgen ligt aan waardevols. Ik vind het prachtig om dat eruit te halen en het te laten zien. Vooral de verrassing die dat iedere keer weer oproept bij de mensen, doet mij goed.”

Zijn mentaliteit als topsporter, de ijzeren wil om te winnen, heeft hem wellicht gebracht waar hij nu is. Hoe het ook zij, om Anton Ego uit de animatiefilm Ratatouille te parafraseren: “Niet iedereen kan een ICT-topper worden, maar een ICT-topper kan wel overal vandaan komen.”[1]

[1] “Not everyone can become a great artist. But a great artist can come from anywhere.”

 

 

Gerelateerde berichten...