SAP zoekt heil in IBM-cloud

cloud ICT-sector

SAP en IBM slaan de handen ineen voor cloud, daartoe gedwongen door concurrentie en veranderende vraag. De SAP HANA Enterprise-applicaties draaien op de SoftLayer-cloud van IBM. SAP hoopt hiermee Oracle te snel af te zijn, terwijl IBM cloud-reus Amazon de loef af wil steken.

Zowel SAP als IBM zien hun traditionele business onder druk staan vanwege de gang naar de cloud die veel organisaties maken. De Duitse softwareleverancier heeft in oktober zijn verwachtingen voor de jaarcijfers moeten bijstellen: men voorziet een lagere winst. De reden hiervoor was dat meer klanten overstappen op de cloud-diensten van het bedrijf. SAP sprak daarbij van 40 procent omzetgroei in de cloud. Die forse toename steekt echter schril af tegen het inzakken van de omzet uit de traditionele verkoop van softwarelicenties. De totale jaarwinst van SAP komt naar eigen verwachting uit op 7,1 tot 7,4 miljard dollar, terwijl het eerder een bereik van 7,4 tot 7,65 miljard had voorzien.

 

Concurrentiestrijd

SAP zoekt dus snellere cloud-uitbreiding en haalt daarvoor partners aan zoals IBM en ook Amazon. Laatstgenoemde is al geruime tijd groot in het aanbieden van cloud-diensten en cloud-platformen voor andermans diensten en applicaties. SAP biedt HANA al sinds eind 2012 op Amazons cloud, maar ook op zijn eigen cloud. Ondertussen is SAP-concurrent Oracle bezig om zijn netwerk aan cloud-datacenters uit te bouwen. Oracle heeft hiervoor in 2009 al serverproducent en IBM-concurrent Sun Microsystems opgekocht.

Anderzijds wil ook IBM een stuk van de groeiende cloud-taart. Daarvoor bouwt de Amerikaanse it-gigant zijn wereldwijde bereik van datacenters uit door daar flink in te investeren. Vorig jaar heeft IBM 2 miljard dollar betaald voor cloud-aanbieder SoftLayer. Na deze aankoop heeft Big Blue zijn eigen cloud heeft uitgefaseerd ten gunste van die overname. Begin dit jaar heeft IBM 1,2 miljard dollar uitgetrokken om vijftien nieuwe datacenters te bouwen op vijf continenten. Die komen bovenop de dertien reeds bestaande datacenters en het einddoel is veertig datacenters in vijftien landen.

 

Grootzakelijk en hybride clouds

De samenwerking met SAP moet IBM een oppepper geven voor de zakelijke cloud-markt. Opsteker voor de Amerikaanse leverancier is dat het de volledige uitvoering van HANA biedt op zijn cloud. Concurrent Amazon ontbeert die Enterprise-uitvoering van de SAP-software, waardoor grootzakelijke gebruikers enigszins beperkt zijn in hun gebruik van die cloud-dienst. Bovendien speelt IBM met de SAP-deal ook in op de trend van hybride clouds: cloud-applicaties die zowel in een publieke omgeving draaien als in een private omgeving bij IBM of de klant zelf.

Geef een reactie