Zorg nog altijd interessante sector voor innovatie

Bij de Accenture Innovation Awards komen de beste start-ups in verschillende categorieën voorbij. Traditiegetrouw zijn er veel inzendingen die een relatie hebben met de zorg. De volgens een vakjury beste start-ups op medisch gebied kregen de kans zich te presenteren.

 

De winnaar van de Accenture Innovation Award in de categorie Health & Wellbeing is Plasmacure, een elektronisch koud-plasma pleister voor mensen met wonden die zijn ontstaan door diabetes. Maar liefst één op de vijf mensen met diabetes ontwikkelt een serieuze wond op de voet. Dat leidt tot één miljoen amputaties per jaar wereldwijd. De Plasmacure ‘pleister met een stekker’ doodt de bacteriën en stimuleert zo wondgenezing. Behandeling is eenvoudig: dicht de wond goed af met de pleister, zet de pulser aan die spanning levert aan de pleister en laat hem één minuut zitten. De behandeling is volledig pijnloos en kan door iedere podotherapeut worden gegeven en is een simpele maar heel effectieve aanvulling op de standaard diabetische voetwondzorg.

 

 

Foutloze medicatie

Mint Solutions ontwikkelde Medeye, software die medicatiefouten in ziekenhuizen tegengaat. Met maar liefst één op de vijf toedieningen gaat iets fout: het medicijn wordt aan de verkeerde patiënt gegeven, de dosering klopt niet of het tijdstip is niet in overeenstemming met het voorschrift. De reden: de keten is nogal complex. Die ziet er als volgt uit: de medisch specialist schrijft een medicijn voor. Dit wordt geregistreerd in het EPD. Het medicijn wordt verstrekt door de ziekenhuisapotheek. Deze levert het uit aan de afdeling waar de patiënt ligt. De verpleegkundigen krijgen een lijst met patiënten die medicatie moeten ontvangen. Zij moeten zelf inplannen bij wie ze wanneer langsgaan, en ze moeten dit ook nog eens tussen al hun andere werkzaamheden door organiseren. Bij sommige medicatie krijgen ze een signaal, bijvoorbeeld een piepje als een infuuszak leeg is. Maar bij de meeste medicatie niet.

Medeye automatiseert deze workflows en maakt het vooral voor de verpleegkundige eenvoudiger. Ze zien alleen de medicatie die ‘nu’ moet worden verstrekt. Door het scannen van een barcode op het medicijn en het polsbandje doen ze een extra controle aan het bed, zodat ze zeker weten dat het juiste medicijn wordt toegediend aan de juiste patiënt. De software is eenvoudig te installeren. Er zijn geen aanpassingen in het proces vereist, het bestaande proces wordt ondersteund met workflow. Medeye is nu live in drie ziekenhuizen in Nederland, waaronder het Deventer Ziekenhuis. Zij ontvingen onlangs de Computable Award 2016 in de categorie ICT-project van het jaar.

 

Hechten met één hand

Mellon Medical heeft een instrument ontwikkeld waarmee een chirurg met één hand kan hechten, in tegenstelling tot conventioneel hechten wat met twee handen gebeurt. Dit levert vooral voordelen op bij complexe ingrepen, bijvoorbeeld op het gebied van vaatchirurgie. De chirurg heeft nu één hand vrij om het weefsel dat gehecht moet worden aan zichzelf te presenteren. Dankzij de ergonomie van het instrument, heeft de chirurg meer controle over het hechtproces. Er kan preciezer en in de helft van de tijd een verbinding gemaakt worden. Het resultaat: minder complicaties en heroperaties, en dus lagere kosten.

Zachte monitorriem

Bambi Medical heeft een zachte riem ontwikkeld, de Bambi-belt, die om de buik of borst van een te vroeg geboren baby kan worden bevestigd om ademhaling en hartslag te monitoren. Nu gebeurt dat nog via elektroden die met een sticker op de zeer kwetsbare huid wordt geplakt. Iedere twee tot vijf dagen moeten de ‘plakkers’ worden vervangen, wat voor de baby’s een pijnlijke en stressvolle ervaring is. Bovendien kunnen ouders hun kind door alle draden lastig vasthouden om te buidelen. Aan deze situatie maakt de Bambi-belt een eind. Bambi Medical is nu op zoek naar investeerders om snel op te schalen, want ze voelen de hete adem van andere initiatieven op dit gebied. Zoals het project aan de TU/Eindhoven waar ze met camera’s de hartslag en ademhaling kunnen monitoren.

 

 

Kwaliteit van leven

Noho ontwikkelde een intelligente mouw en kous die vol zit met sensoren voor mensen die lijden aan lymfoedeem. De sensoren geven zowel de patiënt als de arts real-time informatie over de hoeveelheid vocht in arm of been, zodat zij veel meer inzicht krijgen in het effect van de behandelingen en deze kunnen optimaliseren. De missie van Noho: het leven van mensen die lijden aan lymfoedeem wat draaglijker maken, en en passant de zorgkosten reduceren. Oprichter Jean-Paul Belgrado zegt: “Er zijn alleen in de westerse wereld al 10 miljoen mensen die door een kankeroperatie lymfoedeem hebben opgelopen. Zij houden extreem veel vocht vast in een arm of been. De aandoening is niet te genezen en heeft een ontzettend grote impact op de kwaliteit van leven. Wat wij willen is die kwaliteit van leven verbeteren.” Vreemd genoeg zijn het vooral de verzekeraars die erin zijn geïnteresseerd: “We hebben aangetoond dat we de zorgkosten fors kunnen verlagen doordat mensen met minder behandelingen toe kunnen. Het is lastiger om artsen en therapeuten te overtuigen. Ze zien het nut van die informatie wel, maar ze zullen hun werkwijzen moeten aanpassen. En dat is best lastig om voor elkaar te krijgen.”

 

Snelle diagnose

Momala heeft een iPhone-app ontwikkeld waarmee de telefoon, gemonteerd op een microscoop, snel bloedsamples kan analyseren voor een snelle diagnostisering van malaria. De app wordt bij een demonstratieproject in Kenia al tot grote tevredenheid gebruikt door Amref Flying Doctors. “Met de traditionele methode duurt het 30 minuten om naar één bloedsample te kijken”, zegt Amref business development manager Danny Dubbeldeman. “Wij doen dat in 4 tot 5 minuten. Bij malaria is vroege behandeling uiterst belangrijk. Je wilt iedereen diagnosticeren, niet alleen de mensen die al ziek zijn. Bovendien helpt de app ons bij de opvolging van het hele traject.” Ze is bovendien blij met de mogelijkheden om data op grote schaal te verzamelen en analyseren. “We krijgen zo veel meer inzicht in de verspreiding van de ziekte en kunnen daardoor veel gerichter actie ondernemen.”

 

Slim kussen

Somnox is een prototype van een ‘slim kussen’ dat tijdens je slaap je ademhaling en hartslag meet. Mensen met slaapproblemen kunnen zo op een vrij eenvoudige en goedkope manier een eerste indicatie krijgen van de intensiteit van hun slaap en de oorzaak achter hun slaapproblemen. Hoewel de Somnox geen definitieve diagnose kan stellen, bieden de resultaten een arts wel veel meer inzichten in de problematiek. De ontwikkelaars hopen op deze manier de hoeveelheid slaapmedicatie die wordt voorgeschreven te verminderen. De eerste gesprekken met zorgverzekeraars verliepen goed, reden om door te gaan naar de volgende fase: een klinische test. Het doel: op een goedkope manier in de thuissituatie een indicatie krijgen van de oorzaak achter slaapproblemen en zo medicatiegebruik verminderen.

 

Gerelateerde berichten...