1,8ACM: 4 miljoen boete voor verwijderen WhatsApp chats

geld boete contant biljetten

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft aan een bedrijf een boete opgelegd omdat ze een onderzoek belemmerden. Medewerkers verwijderden chats en groepen in WhatsApp terwijl de inval al bezig was.

De naam van het bedrijf wordt pas later bekend. Dat gebeurt volgens autoriteit pas als het onderzoek helemaal rond is. Wanner dat gaat gebeuren is nog niet bekend.

Het bedrijf kwam in beeld voor het maken van concurrentievervalsende afspraken. Tijdens de inval van de ACM verlieten medewerkers WhatsApp groepen en wisten chats. Dat is verboden.

 

Onaangekondigd

De Autoriteit Consument & Markt kan bedrijven onaangekondigd binnenvallen als er een verdenking is van overtreding van de Mededingingswet. Bedrijven zijn dan verplicht aan het onderzoek mee te werken.

Ze mogen geen bewijsmateriaal vernietigen of achterhouden. In dit geval hebben medewerkers van het bedrijf groepen in WhatsApp verlaten en chats gewist. Deze chats kunnen relevant bewijs bevatten voor het onderzoek.

De ACM geeft aan het begin van een bedrijfsbezoek duidelijk aan dat medewerkers moeten meewerken aan het onderzoek en dat ze geen bewijsmateriaal mogen vernietigen. En toch waren er medewerkers die in de haast WhatsApp groepen verlieten en ook de chats wisten. Pas na nog een paar aanwijzingen van de medewerkers die de inval deden, werd dit gestopt. De leidinggevenden riepen medewerkers op te stoppen en de ACM ook. Daarom neemt de ACM deze zaak hoog op en legt ze een boete op van 1,84 miljoen euro.

Het bedrijf heeft na een aantal overleggen inmiddels erkend dat medewerkers ten onrechte WhatsApp groepen hebben verlaten en chats hebben gewist. Het bedrijf heeft later volledig meegewerkt aan het onderzoek naar het verwijderde materiaal, op een wijze die verder gaat dan waartoe zij wettelijk verplicht is. Daarom is de voorgenomen boete met 20% verlaagd.

 

Gerelateerde berichten...

X