ACM: Appstores, informeer gebruikers beter over gegevensgebruik apps

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) vindt dat techreuzen als Apple en Google consumenten beter moeten informeren over gegevensgebruik van apps. Dit betekent dat de appstores de mogelijkheid moeten bieden om deze informatie voor de koop in te zien. Bezoekers moeten nu bijvoorbeeld ver naar beneden scrollen.

Consumententoezichthouders uit 26 andere landen wereldwijd steunen deze oproep. Dit is de eerste keer dat zoveel consumententoezichthouders wereldwijd hun krachten bundelen. Als Apple en Google niet tegemoet komen aan de eisen van de toezichthouders kunnen de toezichthouders individueel sancties opleggen.

Cateautje Hijmans van den Bergh, bestuurslid ACM: “Consumenten hebben het recht te weten wat de app doet met hun gegevens. De appstores van Apple en Google bieden die mogelijkheid nu niet. Dit moet zo snel mogelijk veranderen. Daarom hebben we als ACM het voortouw genomen bij deze gezamenlijke actie.”

 

Verplichte informatie

Vorig jaar deden consumententoezichthouders in het ICPEN (International Consumer Protection and Enforcement Network) onderzoek naar de manier waarop consumenten in de appstores worden geïnformeerd over de gegevens die appaanbieders over hen verzamelen en wat zij met deze gegevens doen.  De conclusie was dat deze informatievoorziening onvoldoende is.

De indeling van de appstores van Apple en Google biedt de appaanbieders onvoldoende mogelijkheid. Appaanbieders geven consumenten niet de benodigde informatie. De 27 consumententoezichthouders eisen nu van Apple en Google dat zij hun appstores hierop aanpassen. Appaanbieders moeten zorgen dat de verplichte informatie over het gegevensgebruik wel wordt aangoden.

 

Keuze

Uit onderzoek blijkt dat consumenten apps alleen vergelijken op de manier waarop apps gegevens gebruiken, als zij daarover de juiste informatie krijgen. Transparantie is daarvoor een voorwaarde. Als consumenten tijdig duidelijke informatie krijgen over de gegevens die de app gebruikt, kunnen zij bewust kiezen voor een app.

Gerelateerde berichten...

X