ACM onderzoekt misleidende huurwoningwebsites

IoT huizenbouw

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) onderzoekt momenteel een aantal huurwoningwebsites die woningzoekers misleiden. Het gaat om websites die een groot aanbod aan huurwoningen lijken te hebben, waarop je na betaling kunt reageren. In werkelijkheid blijken veel van die woningen niet te bestaan, waardoor de ACM een regen van klachten kreeg.

Bij het onderzoek blijkt ook dat veel van de getoonde huurwoningen helemaal niet beschikbaar zijn of soms zelfs niet bestaan. Wie via de websites interesse toont in een woning kan vervolgens  niet om contact te leggen met de verhuurmakelaar.

Betaald abonnement

Als je op zoek bent naar een huurwoning kun je een betaald abonnement afsluiten op een huurwoningwebsite. Daarmee krijg je toegang tot informatie over het woningaanbod van derden, zoals verhuurmakelaars. Je kunt filteren op huurwoningen in een bepaalde regio of een bepaald segment.

Het is feitelijk een online zoekservice. Via de website kun je je interesse in de woning kenbaar maken bij de verhuurmakelaar. Dan pas blijkt dat het vaak niet lukt om via de website met de verhuurmakelaar in contact te komen. Of dat de woning niet (meer) beschikbaar is, terwijl de woning volgens de website (nog wel) te huur is.

Regels

De meeste huurwoningwebsites brengen het aanbod van derden bij elkaar en bieden slechts een zoekservice, maar bemiddelen niet. Bedrijven die online diensten aanbieden, moeten consumenten duidelijk informeren over hun aanbod. Consumenten die een betaald abonnement afsluiten op zo’n website moeten vooraf informatie krijgen over hoe het getoonde woningaanbod tot stand komt en of er rechtstreeks contact mogelijk is met de verhuurmakelaar. De ACM vermoedt dat niet alle websites consumenten hierover goed en duidelijk informeren. Omdat er ook sprake kan zijn van oplichting door huurwoningwebsites is er informatie gedeeld met het Landelijk Meldpunt Internet Oplichting (LMIO), dat vervolgens ook een onderzoek is gestart.
Tips voor consumenten die een huurwoning zoeken

Consumenten die op zoek zijn naar een huurwoning kunnen ook direct bij een verhuurmakelaar terecht. Deze publiceert zijn aanbod vaak gratis, regelt bezichtigingen en bemiddelt tussen huurder en verhuurder.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...

X