Amerikaanse FTC wil Facebook miljardenboete opleggen om privacyschendingen

De Amerikaanse toezichthouder FTC (Federal Trade Commission) is van plan Facebook een miljardenboete tussen de 3 en 5 miljard dollar opleggen om allerlei privacyschendingen. Het bedrijf maakte dat tegelijkertijd met de presentatie van de kwartaalcijfers bekend.

Waarover het precies gaat is nog niet bekendgemaakt. Het enige dat de techreus meldde is dat de instantie onderzoek doet naar hoe Facebook omgaat met gegevens van gebruikers.

Vermoedens wijzen echter in de richting van het schandaal met het lekken van privacygevoelige gegevens van 87 miljoen gebruikers via Cambridge Analytica. Volgens de techreus zijn ze nog met de waakhond in overleg over de precieze hoogte van de boete.

Het bedrijf houdt financieel gezien al rekening met een miljardenboete en heeft inmiddels 3 miljard dollar apart gezet. Als het bedrag ook echt wordt gevorderd, zou het de grootste boete ooit zijn in de VS.

Kwartaalcijfers

Intussen zien de cijfers van de techreus er niet slecht uit.

Het bedrijf zag het aantal gebruikers stijgen naar 2,7 miljard gebruikers. Verder stijgt het aantal actieve gebruikers ook nog steeds.

In het afgelopen kwartaal steeg de omzet van de techreus ruim 25 procent. In totaal kwam het uit op 15 miljard dollar.

 

Schandaal

In april vorig jaar kwam via onderzoek aan het licht dat Facebook de gegevens van 87 miljoen gebruikers wereldwijd verzamelde en opsloeg zonder medeweten van de gebruikers. Vervolgen stelde het databedrijf miljoenen zeer gedetailleerde profielen samen, waarmee Cambridge Analytica vervolgens sterk gepersonaliseerde advertenties naar Facebookgebruikers stuurde.

Cambridge Analytica is een grote speler op datagebied in de VS. Zo werkte het bedrijf ten tijde van de Amerikaanse verkiezingen samen met het campagneteam van presidentskandidaat Donald Trump.

De bekendmakingen leidden tot een storm van kritiek. Veel kopstukken uit de techwereld, waaronder ook een van de oprichters van Apple, Steve Wozniak, sloot zijn account op Facebook.

Ook in Nederland hadden de openbaarmakingen gevolgen. Iets meer dan tienduizend Nederlanders gingen half april weg bij Facebook. Ze deactiveerden of verwijderden hun account.

Een oproep van tv-presentator Arjen Lubach was daarvoor de aanleiding. Tijdens zijn tv-programma Zondag met Lubach startte hij het initiatief ByeBye Facebook.

 

 

 

Gerelateerde berichten...

X