Amerikaanse providers mogen zonder toestemming surfgedrag klanten doorverkopen

nederlanders Privacy First Privacy Awards

Amerikaanse providers mogen data over het surfgedrag van hun klanten aan derde partijen doorverkopen. Een meerderheid van het Amerikaanse Congres stemde gisteren in met invoering van een nieuwe privacywet die dit toestaat.

Daarin hoeven providers geen toestemming aan hun klanten te vragen om hun data door te verkopen. Kort daarna steeg volgens persbureau Reuters de belangstelling voor VPN-systemen scherp.

 

Eigen gebruik

De nieuwe wet draait de regelgeving van oud-president Obama terug. Die verplichtte providers juist eerst toestemming aan hun klanten te vragen voor het doorverkopen van data. Alleen voor eigen gebruik mochten providers deze data verzamelen en gebruiken.

De toestemming van het congres komt een week na goedkeuring van het wetsvoorstel door de  Amerikaanse Senaat. Voor een definitieve invoering is nu alleen nog de handtekening nodig van president Donald Trump.

Saillant detail hierbij is dat veel Amerikanen niets te kiezen hebben als het gaat om providers. Dat komt doordat op diverse locaties een aanbieder het monopolie heeft.

 

VPN

De hele kwestie heeft de belangstelling voor het Virtual Private Network (VPN) aangewakkerd. Sommige kleinere providers boden klanten meteen een gratis VPN-service aan voor onderweg. VPN heeft als nadeel dat alle data op een punt door een tunnelconstructie wordt geperst, wat weer aantrekkelijk is voor hackers en andere kwaadwillenden.

Overigens staat in de nieuwe regels ook dat providers zich niet mogen misdragen. Wat daarmee bedoeld wordt en hoe dat vorm krijgt, werd niet duidelijk.

 

Gerelateerde berichten...