Analoge radio Ziggo stopt dit jaar helemaal

analoge radio buizenradio op stapel papier

Analoge radio via Ziggo gaat in de loop van het jaar helemaal stoppen. Komende maand stappen klanten in regio’s Nijmegen-Tiel, Ermelo en Heerenveen helemaal over op digitale radio.

Na de afschakeling van televisie naar digitaal schakelt het bedrijf ook analoge radio om, meldt het bedrijf in een bericht op de site. Ook andere bedrijven zijn hiermee bezig. De vrijgekomen ruimte komt ten goede aan de internetsnelheden.

Momenteel luistert al zo’n 95% van de Nederlanders radio op een andere manier dan analoog via de kabel. De bedoeling is dat in de loop van het eerste kwartaal van dit jaar heel Nederland via digitale radio luistert.

Het bedrijf biedt klanten die moeite hebben om van analoog naar digitaal over te schakelen hulp aan. Overstappen kan op twee manieren: via hun tv/mediabox of via de digitale radio-ontvanger. Via de mediabox of tv (modellen na 2010) is er geen aanpassing nodig.

Wie via de ether wil blijven luisteren, heeft een FM-antenne nodig.Die kun je  gratis via de website bestellen. Dat betekent dus dat analoge radio wel blijft bestaan.

Kabelradio

Sinds 2020 wordt analoge FM op steeds meer plaatsen afgeschakeld. De bandbreedte die analoge FM-kabelradio gebruikte is deel van een groter frequentiespectrum. Dat is nu al vaak in gebruikt voor uploadstreams. DOCSIS 3.1 wordt momenteel zowel in België als Nederland in fases ingevoerd. Dat is het zogenaamde gigabit-internet.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...