ANBO: een op de tien ouderen kan niet internetbankieren

Meer dan 10 procent van de ouderen in Nederland doet niet aan internetbankieren, terwijl ze wel een computer hebben en online actief zijn. Bijna de helft vindt internetbankieren niet veilig. Dat blijkt uit onderzoek van ANBO onder bijna 10.000 ouderen.

Meer dan de helft (54 procent) wil zelfs met aangeboden hulp niet overstappen naar internetbankieren. Voor de Nederlandse oudere is contant geld dan ook van cruciaal belang.

 

Tablet/mobiel

Bijna driekwart van de ouderen (73,5 procent) beschikt naast een computer ook over een tablet of smartphone. Hiervan heeft ruim driekwart ook de app van hun bank op het apparaat geïnstalleerd. Minder dan een derde van de tablet/smartphone-gebruikers betaalt mobiel. En meer dan de helft van de niet-gebruikers doet dat omdat zij de app niet veilig vinden.

Tweederde (67 procent) betaalt in winkels en de supermarkt afwisselend contant of met de bankpas. Ruim 11 procent rekent altijd contant af. En een (heel) klein deel, namelijk 1,4 procent, betaalt mobiel.

Van de onderzochte ouderen kiest 59 procent om met de bankpas te betalen, als men moet kiezen. Ze geven als reden dat ze het makkelijk vinden in gebruik (‘Je hebt altijd geld bij je’). 36,3 procent kiest daarentegen voor contant. Zij geven vaak als reden dat ze dan beter weten wat ze uitgeven. Mensen vinden het fijn om echt geld in handen te hebben. Ook hier kiest maar een klein deel voor mobiel betalen (4,7 procent).

 

Geldautomaten

Liane den Haan, directeur-bestuurder van ANBO: “De resultaten van het onderzoek zijn van belang voor het besluit om geldautomaten weg te halen in verband met de veiligheid door plofkraken en het verdwijnen van servicepunten van banken. De huidige beschikbaarheid van contant geld moet blijven, omdat het aan de behoefte van veel ouderen voldoet.”

ANBO-directeur den Haan stelt dat iedereen moet kunnen participeren. “ANBO wil een robuust en veilig betalingsverkeer dat toegankelijk is voor iedereen. Gelukkig is Nederland koploper op dit gebied. Maar dan moeten wij er wel voor zorgen dat iedereen kan participeren. Want de ontwikkelingen gaan snel. Vooral bij de technologie. Het gebruik van contant geld neemt onder andere hierdoor snel af. Daarom is het zaak dat wij zorgen dat mensen kunnen blijven meedoen.”

 

Betalen

Zeker 96,5 procent van de ouderen wil zelf kunnen blijven bepalen hoe ze betalen: contant of anders. Zij vinden dat iedereen in ieder geval altijd contant moet kunnen betalen bij:

  • winkels (80.9%)
  • de supermarkt (75,1%)
  • restaurants (60,4%)
  • snackbars (53,8%)
  • de parkeergarage (51,3%)

De apotheek staat slechts op de zesde plek.

Volgens den Haan gaat de ANBO ouderen helpen om de overstap naar internetbankieren te maken. “Dat gaan we samen met de banken doen. Maar natuurlijk alleen als de mensen dat willen!”

Gerelateerde berichten...

X