AP waarschuwt WK-gangers voor Qatarese apps

privacy

De verplichte Qatarese apps die WK-gangers moeten installeren als ze het land in willen hebben flinke privacyrisico’s. Dat zegt de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) die een waarschuwing op de website publiceert. Dat autoriteit raadt bezoekers van het WK voetbal in Qatar aan om een andere telefoon mee te nemen en die alleen daarvoor te gebruiken.

De zelfde waarschuwing kwam eerder ook al van de uitse, Franse, Noorse en Deense privacytoezichthouders. De Duitse toezichthouder maakte een een analyse van de apps. De AP sluit zich aan bij de waarschuwing van de Europese collega-toezichthouders.

De verplichte apps zijn de coronamelder Ehteraz en een speciale WK0app Hayya. De Europese privacytoezichthouders zeggen dat deze apps waarschijnlijk informatie over gebruikers verzamelen zonder dat gebruikers hiervan op de hoogte zijn.

En dat gaat vrij ver. De apps verzamelen gegevens over met wie een gebruiker belt en welke andere apps er allemaal op de telefoon staan. Dat betekent dus ook de de Qatarese overheid te weten kan komen of een bezoeker bijvoorbeeld een bepaalde dating-app op de telefoon heeft staan. De toezichthouders hebben ook het vermoeden dat de apps toegang hebben tot de foto’s van de gebruiker.

Een aparte telefoon meenemen waar alleen deze Qatarese apps op staan help de privacy van de bezoekers te waarborgen, adviseren de autoriteiten.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...