ASML maakt recordomzet in 2015

Hoewel de kwartaalomzet van de laatste 3 maanden voor de Veldhovense fabrikant van machines voor de wereldwijde chipindustrie ASML terugliep, scoorde het bedrijf over heel 2015 toch een recordwinst. Dat maakte het bedrijf eerder deze wek bekend met de publicatie van de jaarcijfers over 2015.
In het vierde kwartaal van 2015 leverde ASML wereldwijd voor 1,4 miljard euro aan productiemachines voor chips en alle bijbehorende  producten en diensten. Dit betekent dat de kwartaalomzet wel verder is teruggelopen; een trend die het hele jaar al zichtbaar was.
De wereldwijde klantenkring van het bedrijf werd vooral terughoudender met investeringen in nieuwe machines.
Voor het eerste kwartaal van 2016 voorziet topman Peter Wennink  een verdere afname tot rond de 1,3 miljard euro. Wel stelde de topman in een toelichting dat dit meer een kwestie van timing is dan van condities in de markt die zwakker zijn geworden.
Het bedrijf is overgegaan op de levering van goedkopere machines en moet mede daardoor de bruto winstmarge bijstellen naar 42%. In het laatste kwartaal van 2015 was dat 46%.
Wennink verwacht dat vanaf het tweede kwartaal van 2016 de verkopen weer zullen aantrekken. De toename van de omzet wordt vooral toegeschreven aan fabrikanten van rekenchips die vanaf het tweede kwartaal van dit jaar naar verwachting machines gaan inzetten die nog fijnere schakelingen in kunnen branden op halfgeleidermateriaal dan nu mogelijk is. Dit gegeven moet leiden tot een een omzettoename. Een cijfer kan de ASML-topman nog niet geven.
Wel spreekt hij de verwachting uit dat ASML de rest van het jaar zal blijven profiteren van sterker wordende verkopen. Wennink verwacht daarbij dat de vraag naar nieuwe apparatuur bij producenten van geheugenchips dit jaar ongeveer gelijk zal blijven aan dat van 2015.

De nettowinst van het bedrijf lag in het vierde kwartaal op 292 miljoen euro. Een kwartaal eerder was dat nog 322 miljoen. Toch hield het bedrijf over het hele jaar gemeten 1,4 miljard over, wat  een zesde meer is dan gemeten werd over heel 2014. Dat komt neer op een dividend van 1,05 euro per aandeel. Dit is de helft meer dan vorig jaar. Het bedrijf wil de komende twee jaar voor een bedrag van 1 miljard euro aan eigen aandelen inkopen.

ASML telt 14.000 medewerkers. Het bedrijf maakt apparaten waarmee flinterdunne chipontwerpen op een plaat halfgeleider (wafer) worden gedrukt. De apparaten kosten zomaar tientallen miljoenen euro’s per stuk. Het succes van ASML komt vooral omdat chips zowel als geheugenchips en als processor in veel apparaten worden gebruikt, variërend van smartphones tot computers en servers . ASML is een van de weinigen in de wereld die de machines maakt om de chips te kunnen produceren.

Gerelateerde berichten...