Augmented intelligence: AI floreert alleen met menselijk overzicht

robot
Grey 3d Droid Wallpaper Installation Robot

Wie kent de verhalen niet over externe factoren die de resultaten van artificial intelligence (AI) negatief beïnvloeden? Denk aan een automatisch remsysteem in een auto dat in werking treedt bij een schaduw op het asfalt. Augmented Intelligence is het antwoord.

Er is veel scepsis, maar desalniettemin maken steeds meer bedrijven gebruik van AI om saaie en tijdrovende taken te automatiseren en processen te stroomlijnen. Om het potentieel van AI te benutten, moeten we de kracht van mens en machine combineren. Een pleidooi voor augmented intelligence.

Aan het technologiewoordenboek kan een nieuwe term worden toegevoegd: augmented intelligence. Hiermee bedoelen we dat AI complementair is aan de mens. Het vormt zich als een schil om de mens heen, voorziet hem of haar van relevante informatie op het juiste moment, maar neemt niet zelf de beslissing. Want voor een goede beslissing is vaak menselijke intuïtie nodig.

Van achteruitkijken naar voorspellen

We komen uit het tijdperk van BI, waarin we hooguit konden terugkijken in de data en zelf als mens op basis van die historie een voorspelling maakten. Naarmate de technologie voortschrijdt wordt het steeds eenvoudiger om vele verschillende databronnen te combineren en in samenhang te analyseren. Daardoor slagen AI-algoritmen er steeds beter in om vooruit te kijken en voorspellingen te doen.

Een voorbeeld is het algoritme dat radiologen gebruiken om kanker op een CT- of MRI-scan te herkennen. Het algoritme is specifiek getraind waardoor het beter dan een radioloog kanker kan detecteren.

Het is echter niet getraind om andere aandoeningen te herkennen. En hoewel een beeldherkenningsalgoritme meer gevallen opspoort dan een goed getrainde radioloog, zit het er wel eens naast.

Moeten we dan de beoordeling van scans voortaan volledig overlaten aan algoritmen? Nee. Want in de praktijk kunnen patiënten het veel beter accepteren wanneer een radioloog een beginnende kanker heeft gemist, dan wanneer ze weten dat ze ten prooi zijn gevallen aan de vooroordelen in een algoritme. Daarom zetten ziekenhuizen dergelijke algoritmen soms wel in ter ondersteuning van de radioloog, maar zeker niet als vervanging.

Dit voorbeeld laat zien dat AI heel goed het werk van mensen kan ondersteunen, maar zodra algoritmen de mens buitenspel zetten, gaat het al snel ten koste van het vertrouwen. Denk aan de discussies over de autonome auto. Onderzoek heeft aangetoond dat het aantal ongelukken met een factor tien kan dalen als alle auto’s autonoom rijden, maar de publieke discussie wordt gedomineerd door de vraag voor wie de auto kiest als een aanrijding niet te vermijden is: een oude vrouw of een kind.

Lees het hele verhaal online of in ICT/Zorg van september.

Gerelateerde berichten...