Augmented reality steeds belangrijker op werkvloer

Augmented

Toepassingen op basis van virtuele realiteit (VR) of augmented reality (AR) zijn niet alleen ideaal om processen en procedures efficiënter te maken. Ze optimaliseren ook de manier waarop mensen (op afstand) samenwerken.

Volgens onderzoek van adviesbureau PwC heeft een op de honderd werknemers tegen het einde van dit decennium te maken met augmented reality (AR) in zijn werk. De technologie, die velen nu nog kennen uit de gamingsector, staat klaar om tegen 2030 wereldwijd een toegevoegde waarde van 1,438 biljoen dollar te creëren. Van de gezondheidszorg tot de verwerkende industrie. En van de detailhandel en consumentengoederen. Alle sectoren zullen baat hebben bij virtual en augmented reality.

Grensvlak

In Nederland is het onderzoek naar eXtended Reality (XR) al vrij ver, bijvoorbeeld door onderzoeksbureau TNO. XR is de verzamelnaam voor technologieën als virtual reality (VR), mixed reality (MR) en augmented reality (AR), die het mogelijk maken om op het grensvlak van de echte en de digitale wereld ervaringen op te doen op het vlak van werken, beleven en ontmoeten.

Thuiswerken

Voorbeelden van toepassingen van XR-technologie liggen bijvoorbeeld in de mogelijkheden om virtueel te vergaderen. Sinds het massale thuiswerken is deze toepassing in een stroomversnelling gekomen. Overal waar mensen fysiek bijeen komen om samen te werken en te communiceren, kan XR een belangrijke rol spelen. De technologie heeft daarmee ook voordelen op het gebied van het reduceren van mobiliteitsbewegingen, wat de druk op het klimaat ten goede komen. De technologie verkleint de afstand, niet alleen fysiek, maar bijvoorbeeld ook tot de arbeidsmarkt.

Toegang tot expertise

Een tweede toepassing van de technologie ligt in de toegang tot expertise. Er is wereldwijd een schrijnend tekort aan experts in verschillende sectoren. Denk aan de zorg, het onderwijs en ICT. Deze schaarste kan worden ondervangen door XR-technologie. Zo kan een oudere een doktersconsult krijgen zonder daarvoor uit huis te hoeven. En kan de politie een beroep doen op een forensisch expert die met behulp van AR en VR over een plaats delict kan rondlopen om extra kennis en kunde ter tafel te brengen.

Onderhoud op afstand

De AR-trend is iets dat elk bedrijf serieus moet nemen. Want alleen al in de laatste vijf tot tien jaar is de technologie enorm verbeterd. Het is van een eenvoudige gaming gimmick overgegaan naar de industriële wereld. De hoge gebruikersgerichtheid wordt nu al vooral gebruikt in de logistieke sector.  Gevolgd door assemblage en onderhoud. Maar ook bij ondersteuning op afstand is deze technologie niet meer weg te denken. Dit de reden waarom aanbieders als TeamViewer al steeds vaker op AR gebaseerde oplossingen voor onderhoud op afstand aanbieden.

Wearables

De AR-oplossingen van TeamViewer werken met verschillende soorten wearables, zoals smart glasses, smartwatches en smart scanners, maar ook met mobiele apparaten zoals tablets of smartphones. ‘Wanneer bedrijven hun werknemers die met hun handen werken voorzien van wearables en AR-software, geven ze hen de ideale ondersteuning in de vorm van state-of-the-art technologie. Dit maakt het voor hen gemakkelijker om hun werk te doen, en bedrijven krijgen onmiddellijk een concurrentievoordeel bij het behouden van waardevolle geschoolde werknemers’, benadrukt Hendrik Witt, Chief Product Officer bij TeamViewer.

Slimme scanners

De apparatuur waarmee deze scenario’s werkelijkheid kunnen worden, bestaat al. Zo zijn er slimme brillen. Die stellen medewerkers in staat volledig handsfree te werken. Dit, terwijl ze worden geleid door spraakherkenning en contextueel relevante informatie verstrekken wanneer dat nodig is. Als werkstappen individueel moeten worden gedocumenteerd, kunnen foto’s worden genomen met de ingebouwde camera en in het systeem worden opgeslagen als een handige, papierloze oplossing. Dankzij RFID-technologie maken polsbanden met ingebouwde slimme scanners niet alleen streepjescodescanners en handmatige controles overbodig, maar helpen ze ook om de nauwkeurigheid van afzonderlijke werkstappen te verhogen. Tegelijkertijd stimuleren ze mensen om een meer ergonomische houding aan te nemen, aangezien het AR-assortiment wordt aangevuld met bijvoorbeeld slimme horloges en kleine vingerscanners, waarmee barcodes snel en gemakkelijk kunnen worden gescand.

Connected workforce

De digitale transformatie van bedrijven neemt grote sprongen. En zorgt voor een evolutie van de ‘connected workforce’. Dit zorgt voor een hogere productiviteit en een lager foutpercentage. Dit naast een betere kwaliteit van producten en diensten tegen lagere kosten. Het is geen wonder dat augmented reality zijn vroegere nichebestaan, louter bedoeld voor gamers, achter zich heeft gelaten. Deze technologie kan beslist meer dan alleen spelen.

Gerelateerde berichten...

X