90% werkend Nederland omzeilt IT-afdeling om te kunnen werken

Bijna 90 procent van de Nederlandse werknemers maakt gebruik van IT-oplossingen die (nog) niet zijn goedgekeurd door de IT-afdeling. Shadow IT is dus geen uitzondering meer, maar regel. Medewerkers werken vaak buiten de IT-afdeling om, omdat de beschikbare software en hardware die ze voor het werk nodig hebben niet voldoen. Vooral online samenwerkingstools worden ingezet zonder dat IT daarvan op de hoogte is. Ruim 38 procent van werkend Nederland zet tools als Dropbox in en bijna een derde van de Nederlandse werknemers maakt gebruik van Skype en WeTransfer voor werkdoeleinden. Dit blijkt uit onafhankelijk onderzoek naar Shadow IT op de werkvloer, uitgevoerd in opdracht van ICT-dienstverlener Incentro.

Medewerkers van alle leeftijden maken zich schuldig aan Shadow IT, wel zijn er onderlinge verschillen. De leeftijdscategorie 18-24 jaar maakt het meest gebruik van cloud storage-oplossingen voor werkdoeleinden, namelijk 49 procent ten opzichte van het gemiddelde (39%). Als het gaat om gebruik van privé-mail staan medewerkers in de leeftijdscategorie 25-34 jaar bovenaan met maar liefst 73 procent. Wat verder opvalt is dat de Nederlandse werknemer ook vaak gebruik maakt van persoonlijke devices om het werk uit te voeren. De mobiele telefoon staat hierbij stipt op nummer één; 78 procent van werkend Nederland gebruikt zijn privé mobiel voor werk. Opvallend is dat de 65-plusser zijn persoonlijke tablet het meest inzet, namelijk 83 procent in vergelijking tot 37 procent van de werknemers die jonger zijn.

Kees van Bemmel, Managing Director en Tilburger bij Incentro: “Shadow IT kun je niet meer negeren. Als IT niet de juiste tools biedt, gaat de eigentijdse werknemer zelf op zoek naar passende middelen. Dit leidt tot chaos rondom de informatievoorziening, veiligheidsissues en miscommunicatie. Daarnaast wordt het beheer van de oplossingen ondoenlijk. Door medewerkers beter te faciliteren met de juiste tools, kunnen zij hun werk goed en veilig uitvoeren. Hierdoor worden medewerkers niet alleen productiever, maar ze gaan ook met meer plezier werken.”

Gerelateerde berichten...

X