Accell Group kiest voor SAP IQ

Fietsfabrikant en VCD maken informatievoorziening toekomstvast

Binnen Accell Group is business intelligence onmisbaar geworden. De vraag naar informatie vanuit alle lagen in de organisatie neemt immers steeds verder toe. Daarnaast betrekt de fietsenproducent steeds meer externe data in analyses. Om problemen met de update-tijd en performance van de bestaande rapportage- en analyseomgeving te voorkomen, zocht Accell met SAP partner VCD IT Groep naar een oplossing. Na een proof of concept in het eigen datacenter koos Accell voor SAP IQ: een voor datawarehousing geoptimaliseerde database.

Grote problemen voorkomen

De IT-afdeling van Accell Group beschikt al enkele jaren over een gespecialiseerd business intelligence team. Zij richten rapportages in vooral vanuit het ERP-systeem en verbeteren de datakwaliteit. Doordat beslissers binnen de organisatie steeds meer naar nieuwe informatieproducten vragen en het aantal mobiele applicaties toeneemt, groeit het aantal gebruikers van het datawarehouse fors. Daarnaast heeft de organisatie steeds meer interesse in een combinatie van externe informatiebronnen in de analyses. Deze ontwikkelingen vergen het uiterste van het traditionele datawarehouse, waardoor rapportages en bevragingen steeds langer duren. Omdat de informatieomgeving wereldwijd wordt uitgerold, heeft Accell met de aanschaf van SAP IQ maatregelen genomen om problemen te voorkomen.

Bijna real-time

Samen met SAP bouwde partner VCD een testopstelling met SAP IQ als datawarehouse. Hierbij hebben zij gebruik gemaakt van de data uit alle bronsystemen. De resultaten werden vergeleken met die van de bestaande omgeving. Uit de proof of concept bleek binnen enkele dagen de meerwaarde van SAP IQ: de database verbeterde de performance en laadtijden van terabytes aan data aanzienlijk. SAP IQ gaat op slimme wijze om met de rijen en kolommen in een database. Het gevolg hiervan is dat de responsetijden zijn bekort van minuten naar enkele seconden. De geavanceerde technologie maakt het ook mogelijk data te comprimeren met 85 procent. Van een terabyte aan ingevoerde brondata blijft op die manier in SAP IQ circa 150 GB over. Het comprimeren leidt tot meer snelheid en bespaart flink op de benodigde opslagcapaciteit. Het inladen van data gaat dermate snel, dat SAP IQ bijna real-time updates kan ondergaan.

Voor alle ondernemingen

“Het concept van een speciale database voor datawarehousing past goed in onze plannen,” zegt Germ Jan de Jong, verantwoordelijk voor business intelligence bij Accell Group. ”Het lost de verwachte issues rond laadtijden en performance op, en maakt het mogelijk om nog meer detailinformatie te verstrekken. Niet alleen aan onze medewerkers, maar ook aan onze dealers. Die kunnen we van lokale informatie voorzien die ze kan helpen hun omzet te verhogen.” “SAP IQ toont aan dat bijna real-time informatiesystemen en big analytics absoluut niet zijn voorbehouden aan de allergrootste bedrijven”, zegt Robert Jan Riedstra, Business Unit Manager bij VCD. “Ook ondernemingen met de omvang van de Accell Group kunnen met SAP IQ hun informatievoorziening bedrijfsbreed professionaliseren en optimaliseren. Een belangrijke stap in de wereld van Business Intelligence.”

Gerelateerde berichten...

X