Amsterdam 7e op wereldranglijst Datacenters en 1e in Europa

Uit onderzoek van Internationaal adviseur Cushman & Wakefield blijkt Amsterdam de 7e grootste datacenterlocatie ter wereld te zijn en de grootste in Europa. Amsterdam dankt deze topposities vooral aan de sterke lokale toegang tot grote cloudservices, de grote en nog altijd groeiende marktomvang, de politieke stabiliteit en de afwezigheid van het risico op aardbevingen. In het internationale Data Center Market Comparison-onderzoek van internationaal adviseur Cushman & Wakefield zijn 1.162 datacenters in 38 landen beoordeeld en gescoord op 12 gewogen criteria.

“Amsterdam is een belangrijke en gediversifieerde continentale zakelijke hub die enorm in de belangstelling staat van operators in de Verenigde Staten en Europa. Om deze sterke positie op de lange termijn te kunnen behouden is samenwerking tussen operators en de overheid van groot belang om te kunnen blijven zorgen voor voldoende capaciteit op het energienet voor deze servers,” zegt Sonny Gnocchi, specialist Datacenters Cushman & Wakefield. “Beleggers kijken in toenemende mate naar investeringen in datacenters vanwege de groter wordende vraag naar dataopslag en connectiviteit maar ook omdat er in dit segment langjarige huurcontracten worden aangegaan.”

Amsterdam is wereldwijd én in Europa een tech-hub met een enorme aantrekkingskracht op startende en gevestigde internationale technologiebedrijven zoals Google, Microsoft, Netflix, Uber, Adyen en Booking.com die op hun beurt talenten van over hele wereld naar Amsterdam hebben weten te halen.

Vooral ook de combinatie van het grootste internetknooppunt in Europa met de aantrekkelijke woon- en werkomgeving die Amsterdam biedt, maken de stad zo’n belangrijke vestigingslocatie voor datacenters. Naast Amsterdam zijn ook Groningen, Eindhoven, Twente en Rotterdam belangrijke Nederlandse hubs voor datacenters.

 

Top datacentermarkten wereldwijd

Cushman & Wakefield verwacht dat de top 15 wereldwijde markten voor datacenters de komende jaren nog zeer concurrerend zal blijven omdat opkomende markten zoals Atlanta, Denver, Dublin, Las Vegas, Phoenix, Portland, Salt Lake City, Sydney en Vancouver goede alternatieven bieden ten opzichte van de oppermachtige locaties aan de top van de ranking.

Wat nu nog secundaire markten zijn zullen naar verwachting snel primaire markten worden. Daarnaast verwacht de adviseur dat vooral de datacentermarkten in Londen, Parijs, Milaan en Zürich zich de komende jaren zullen ontwikkelen tot hyperscale datacenterlocaties omdat de kosten er laag zijn en de levering van voldoende groene stroom er geen probleem is.

 

Hoeksteen van de informatie-economie

“De snelheid waarmee de sector verandert maakt het creëren van een datacenterstrategie complex”, zegt Menno van Boxtel, Head of Logistics & Industrial van Cushman & Wakefield. “Bedrijven moeten keuzes maken in de faciliteiten die ze op hun eigen locatie willen hebben, wat ze willen verplaatsen naar de cloud en hoe zij een hybride IT-strategie gaan implementeren. Ontwikkelaars en exploitanten hebben een pakket nodig met robuuste vezels en toegang tot stroom, evenals een grondig inzicht in het vergunningsproces en alle risicofactoren. En beleggers moeten in staat zijn het langetermijn potentieel van een datacenter te kunnen beoordelen en hoe zij waarde kunnen toevoegen.” Cushman & Wakefield ziet als grootste uitdaging voor toekomstige datacenters het beheersbaar maken van de energiebehoefte, het gebruik van hernieuwbare energiebronnen en het slim uitwisselen van restwarmte. Van Boxtel: “De ontwikkeling van de Agriport A7 in Middenmeer, waar twee gigantische hyperscale datacenters van Microsoft en Google de overtollige elektriciteit gebruiken die afkomstig is uit kassen om vervolgens hun restwarmte in de winter weer aan de kassen af te staan, is een voorbeeld van hoe we antwoord kunnen geven op de vraag naar efficiënt energieverbruik.

Datacenters, ooit een nichemarkt voor investeerders en een inflexibele asset voor bedrijven, zijn een hoeksteen van de informatie-economie geworden waarin de afgelopen 10 jaar wereldwijd meer dan USD 100 miljard is geïnvesteerd. Deze enorme instroom van kapitaal is gepaard gegaan met een even zo grote technische verschuiving van regionale en nationale colocaties naar inmiddels hyperscale datacenters gebouwd voor wereldwijd opererende internetbedrijven zoals Amazon, Google en Microsoft.

Gerelateerde berichten...