Cartesius op 45ste plaats in Top500 snelste supercomputers

Op 17 november 2014 is de Top500, de wereldranglijst met de snelste supercomputers, gepubliceerd. De nationale supercomputer Cartesius van SURFsara staat in deze ranglijst op de 45ste plaats en is daarmee de hoogst genoteerde Nederlandse supercomputer. Cartesius, een bullx systeem van leverancier Bull, een Atos company, is in juni 2013 officieel in gebruik gesteld door Sander Dekker, staatssecretaris Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. De supercomputer wordt gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek door universiteiten, onderzoeksinstituten en in toenemende mate door het bedrijfsleven.

Cartesius wordt onder andere ingezet voor klimaatonderzoek, watermanagement, verbeteren van medische behandelingen, onderzoek naar schone energie, beperken van geluidshinder en product- en procesoptimalisatie. Vanuit het oogpunt van kosteneffectiviteit en energie-efficiëntie is bij de aanschaf van Cartesius bewust gekozen voor een on-demand-strategie. De modellen waarmee onderzoekers werken worden steeds groter en complexer en vergen daardoor meer computercapaciteit.

Prof. dr. ir. Anwar Osseyran, algemeen directeur SURFsara: “De uitbreiding van Cartesius reflecteert onze on-demand-groeistrategie en komt op precies het juiste moment: onze gebruikers staan klaar om hun rekenmodellen op te schalen naar het krachtigere systeem. Zoals gebruikelijk is de uitbreiding van Cartesius gericht op daadwerkelijke applicatie performance, zodat gebruikers het systeem optimaal kunnen inzetten voor hun wetenschappelijk onderzoek.”

Roel Kusters, algemeen directeur Bull Nederland: “Wij zijn er trots op, dat Cartesius de snelste supercomputer in Nederland blijkt te zijn. Bovendien zijn wetenschappelijke onderzoekers die gebruik maken van Cartesius niet alleen verzekerd van zeer snelle rekenkracht, maar ook van gebruik van energie-efficiënte technologie. De combinatie de energie- efficiënte technologie van de bullx systeem en de on-demand opbouw door SURFsara zorgt hiervoor. De hoge positie in de Top500 is een kroon op de goede samenwerking tussen Bull en SURFsara.”

De uitbreiding wordt mogelijk gemaakt door SURF met bijdragen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en het ministerie van Economische Zaken.

Gerelateerde berichten...

X