Champagneproducent Veuve Clicquot kiest PcVue

Het wereldberoemde en gerenommeerde champagnehuis Veuve Clicquot maakt gebruik van geïnstrumenteerde en geautomatiseerde voorzieningen. Dankzij PcVue beschikt het bedrijf nu over een smart systeem dat de gisting in haar 400 gistingstanks bewaakt.Veuve Clicquot champagne wordt opgeslagen in 400 gistingstanks.

Veuve Clicquot is een Frans champagnehuis dat over de hele wereld bekend is. Opgericht in 1772, is dit prestigieuze huis nu een dochteronderneming van LVMH. Haar reputatie is duidelijk geen toeval. Het huis is compromisloos als het gaat om kwaliteit en heeft als motto ‘Slechts één kwaliteit – de beste´. Om te garanderen dat altijd de beste champagne wordt geproduceerd, is het noodzakelijk dat het bedrijf haar productiesystemen nauwlettend kan bewaken.

Dat is ook de reden dat Veuve Clicquot in het najaar van 2012 het bewakingssysteem van haar gistingskelder heeft vernieuwd. In deze gistingskelders maakt het huis zijn wijn uit geoogste en geperste druiven. Bewaking van de tanks waarin de alcoholische en malolactische gisting plaatsvindt, is cruciaal. De door Veuve Clicquot gebruikte software was echter aan het eind van haar levensduur en werd niet langer ondersteund door de uitgever. Vervanging van het 10 jaar oude bewakingssysteem van het huis door een nieuwere en beter presterende oplossing, was daarom noodzakelijk. »Het oude systeem moest vervangen worden door een duurzame oplossing die langdurig vele jaren kan worden ondersteund,” aldus Franck Berruyer, sales engineer bij Arc Informatique, het bedrijf achter het PcVue bewakingssysteem dat nu bij Veuve Clicquot is geïnstalleerd.

“Naast meerdere technische factoren, hebben we voor de PcVue 10 software suite gekozen vanwege de vertrouwensrelatie die we met Arc Informatique hebben opgebouwd en omdat de licentiekosten economisch aansloten bij de behoeften van Veuve Clicquot,” vertelt Stephane Fournier, manager van SF2I, het bedrijf dat de bewakingssoftware ontwikkelde en integreerde. Een ander voordeel van PcVue is dat het dezelfde HMI heeft als de vorige software, waardoor de operators PcVue direct konden gebruiken.

Verder, zo benadrukt Guy Jendryka, manager van de energie-, automatisering- en industriële informatica-afdeling van Veuve Clicquot, is één van de sterke kanten van PcVue, dat het gemakkelijk aan te passen en te programmeren is. “Met het vorige systeem moest je echt een IT-specialist zijn om de software te kunnen upgraden. PcVue is veel gemakkelijker te wijzigen als dat nodig is.” De op PcVue objecten gebaseerde ontwikkelingsarchitectuur vereenvoudigde het ontwerp van de bewakingssoftware aanzienlijk.

Aangezien de Veuve Clicquot gistingskelders 400 tanks van uiteenlopend type en volume (50 hl naar 725 hl) bevatten, moesten de ontwikkelaars modellen kunnen gebruiken om de programmering te bekorten, en daarmee ook de onderhoudsduur. Afhankelijk van het type, worden de tanks uitgerust met maximaal drie temperatuurregelsensoren en handmatig bediende of automatische afsluiters.

De applicatie controleert zo’n 40 variabelen per tank tot een totaal van 16.000! “De object-based architectuur bespaart tijd en vereenvoudigt de bediening. Zodra het model was gemaakt voor het dozijn bestaande tankmodellen, was het niet meer dan een kwestie van instantiëren van de objects en het automatisch genereren van de communicatievariabelen,” aldus de heer Fournier.

Met zijn virtuele architectuur, draait PcVue op een server die is geïnstalleerd in een beveiligde, geairconditioned en luchtgefilterde ruimte, beschermd tegen vocht. Onderhoud en verplaatsbaarheid van de applicatie op nieuwe fysieke machines wordt aldus vereenvoudigd. Het feit dat in dergelijke virtuele omgevingen de software wordt losgekoppeld van de hardware, betekent dat de benodigde tijd in geval van storing voor het opnieuw installeren en inbedrijfstellen, aanzienlijk wordt gereduceerd. De operators bedienen de PcVue bewakingssoftware via een 42″ touch screen dat is geïnstalleerd bij de ingang van de gistingskelders.

Middels vijf web-based clients kunnen de kelderbeheerders toezicht houden op het bewakingssysteem en de instellingen ervan via hun PC selecteren. Operators kunnen de software ook bewaken en regelen via een 42″ touch screen dat in de lobby is geïnstalleerd, in het zicht van alle bezoekers. De software communiceert via een Modbus TCP/IP netwerk met de PLC’s, terwijl een VPN (virtual private network) verbinding wordt gebruikt voor het verzamelen van informatie uit de tanks in de andere gistingskelders van het champagnehuis. Veertien gistingstanks zijn ondergebracht in de grote kelder in Reims en vier andere bevinden zich in verschillende over de Champagnestreek verspreide steden, op afstanden van 30 tot 200 km van de hoofdkelder! De VPN bespaart enorm veel tijd. “Het vanaf één locatie kunnen bewaken van al onze gistingskelders elimineert de noodzaak om van kelder naar kelder te rijden. Als zich een ernstig probleem voordoet met de temperatuurregeling, geeft het bewakingssysteem onmiddellijk een alarm af,” aldus Stephane Fournier.

Guy Jendryka kan nu al zijn tanks bewaken vanaf zijn desktop PC. “PcVue supervisor heeft onze gistingskelders smart gemaakt. We kunnen elk temperatuuraspect vanaf één plek op de voet volgen.” Aangemoedigd door deze positieve ervaring, zagen de technische teams van Veuve Clicquot al snel in hoe ze PcVue ook elders konden toepassen. Niet alleen bewaakt de software de fermentatie van de wijn in de tanks, het bewaakt tevens de temperatuur tijdens de koude stabilisatie na het definitieve blenden.

PcVue bestuurt deze operaties niet, het wordt alleen gebruikt om de instellingen en de archivering te bekijken, alsmede voor het opslaan en volgen van temperaturen, storingen en andere gegevens. Het wordt ook gebruikt voor de bewaking van het afvalwater bij de twee zuiveringsinstallaties – waar het de zuur- en natriumhydroxideniveaus beheert, de pH-waarden en de debietwaarden volgt (wekelijkse rapportage voor Dreal, het regionale directoraat voor milieu, ruimtelijke ordening en huisvesting) – en om bevoorrading alerts te emailen naar de managers als de niveaus te laag worden. En dat is niet alles! PcVue wordt ook toegepast bij andere activiteiten van Veuve Clicquot. Aan het eind van het jaar zal het draaien op de verpakkingslijn (het plaatsen van foliecapsules en etiketten op flessen voorafgaand aan verzending). “We gaan PcVue vooral toepassen om productieorders op te halen uit SAP en voor het aanbrengen van de laser-ID op het glas en het ruglabel,” aldus de heer Jendryka.

Geef een reactie

Gerelateerde berichten...

X