Cyberaanvallen op infrastructuren groot risico voor wereldwijde drinkwatervoorziening

Vandaag is het Wereld Water Dag en het thema van dit jaar is: niemand achterlaten. Ieder mens van drinkwater voorzien vraagt om een duurzame verandering en dat vereist naast efficiënt waterbeheer ook veilig databeheer. Tijdens de Nederlandse waterschapsverkiezingen gisteren speelde cybersecurity nog nauwelijks een rol, maar in de aanvullende afspraken voor het Bestuursakkoord Water, die Rijk, gemeenten, waterschappen, provincies en drinkwaterbedrijven onlangs maakten, is de bestrijding van cybercrime nadrukkelijk een van de topprioriteiten.

De bedreiging van de infrastructuur is in Nederland een actueel thema. Ook elders in Europa wordt de bedreiging van openbare voorzieningen serieus genomen. Zo is volgens gegevens van het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken het aantal cyberaanvallen op kritieke infrastructuren in de eerste twee maanden van het lopende jaar verdubbeld. In totaal vonden er afgelopen jaar alleen al in Spanje 102 cyberaanvallen op kritieke infrastructuren plaats.

Qlik, een toonaangevend bedrijf in data-analyse, en Oylo, een bedrijf dat gespecialiseerd is in industriële cyberbeveiliging en automatisering, hebben een technologische oplossing ontwikkeld om cyberveiligheid en kwaliteit op kritieke infrastructuren te garanderen. Deze technologie combineert Big Data en Internet of Things (IoT) voor het verkrijgen en beheren van gegevens van belangrijke infrastructuren en processen (zoals voor drinkwater, elektriciteit, gas, chemicaliën en laboratoria). Alle informatie die wordt gegenereerd door aangesloten sensoren die zich verspreid door het netwerk bevinden, wordt tijdens het hele leveringsproces veilig beheerd via deze analytische oplossing.

Dit is hoe het werkt: realtime data-analyse van cyberdreigingen
De inzet van IoT-technologieën, zoals de sensoren die voor dit project worden gebruikt, betekent ook meer data-analyse voor bedrijven, en dus meer werk. Het garanderen van de beveiliging van de informatie in kritieke situaties wordt daarom steeds complexer.

De oplossing van Qlik en Oylo combineert verschillende soorten gevoelige gegevens – die geavanceerde besturing vereisen – om elk ongewoon patroon in het voedingsnetwerk visueel en in realtime te detecteren. “We kunnen vroegtijdig bedreigingen detecteren en voorkomen dat deze zullen plaatsvinden. Snelheid en detectie zijn fundamenteel in cybersecurity”, benadrukt Eduardo di Monte, CEO van Oylo en verantwoordelijk voor het project en de integratie met Qlik.

Het resultaat is een grotere wendbaarheid als het gaat om het nemen van belangrijke beslissingen, het op elk moment garanderen van de controle van informatie. “Eenvoud is een van de belangrijkste bijdragen van de oplossing: dankzij het reactievermogen en de samenwerkingsmogelijkheden kunnen we de informatiecontrole en de kwaliteit van de aangeboden diensten garanderen”, legt Eduardo di Monte uit.

Nederlandse waterschappen zetten ook in op cybersecurity
Tijdens de waterschapsverkiezingen konden Nederlanders stemmen over de manier waarop er wordt omgegaan met water. Dat onderwerp heeft alles te maken met natuur, het klimaat, recreatie, ruimtelijke ordening, maar ook met veiligheid en innovatie. In het vernieuwde Bestuursakkoord Water komt nu dus ook meer aandacht voor cybersecurity. En dat is hoog nodig: eind 2017 werd bijvoorbeeld bekend dat waterschappen de beveiliging van sluizen en gemalen niet op orde hebben. Waterbeheer behoort tot de kritieke infrastructuur en zal in de komende jaren alleen maar belangrijker worden en slimmere, flexibele en solide technologische oplossingen vergen.

Gerelateerde berichten...