Dassault Systèmes gaat samenwerking aan met FDA voor ‘Living Heart’

3D-experience specialist Dassault Systèmes heeft een mijlpaal bereikt in het gebruik van een persoonlijk 3D-hartmodel voor de diagnose en behandeling van hartziekten en ontwikkeling van medische apparatuur. Het in mei geannonceerde ‘Living Heart Project’ heeft nu al een realistische 3D-hartsimulator opgeleverd. Deze simulator is in bètatest genomen en de toepasbaarheid van een medisch hulpmiddel is er al mee gevalideerd. Verder participeren er inmiddels ruim dertig organisaties in het project en heeft Dassault Systèmes een vijfjarige overeenkomst gesloten met de United States Food and Drug Administration (FDA) voor vervolgonderzoek. Doelstelling daarvan is testkaders te ontwikkelen voor het inbrengen, plaatsen en verbeteren van pacemakers en andere cardiovasculaire apparatuur.

Crowdsourcing model
Dassault Systèmes werkt in het ‘Living Heart Project’ met een crowdsourcing model, waarbij het 3DEXPERIENCE-cloudplatform de intellectuele eigendommen van alle deelnemers beschermt. Dat zijn zowel vooraanstaande cardiologen, als fabrikanten van medische apparatuur en diverse academische onderzoekers. Zij gebruiken het nauwkeurige simulatiemodel van een levend hart om hun apparatuur uitgebreider te testen, klinische diagnoses te verbeteren en operaties beter te kunnen voorbereiden. Bij de dertig deelnemende organisaties hebben ruim honderd cardiovasculaire specialisten toegang tot de hartsimulator. Zij werken ook samen met het Medical Device Innovation Consortium (MDIC), om de betrouwbaarheid van medische apparatuur te verhogen, kosten te besparen en het totale goedkeuringsproces te versnellen. Het ‘Living Heart’ project is al succesvol gebruikt om het effect van een hartklep te valideren, voordat deze bij een patiënt wordt ingebracht en de ontwikkeling van hartziekten beter te begrijpen.

Innovatie versnellen
“Computermodellen en simulaties hebben de potentie om het innovatieproces van medische apparatuur en medisch onderzoek aanzienlijk te versnellen en tevens de veiligheid op lange termijn te bewijzen”, zegt Bill Murray, President en CEO van het MDIC. “Je kunt er namelijk verder mee gaan dan alleen empirisch testen, door tijdens klinische proeven op realistische wijze de interactie tussen apparatuur en het menselijk lichaam te evalueren. Het Living Heart Project is een goed voorbeeld van een nieuwe tool waarmee leveranciers van medische apparatuur hun producten kunnen valideren, vanaf het ontwerp tot en met het aanvragen van de wettelijke goedkeuring.”

Meerdere toepassingen
“Het gebruik van computermodellen en simulaties gaat ons in de toekomst zeker helpen bij het kiezen van de beste behandeling, het trainen van artsen en zelfs het informeren van patiënten”, zegt Dr. Kumaran Kolandaivelu, instructeur medicijnen aan de Harvard Medical School en Medisch directeur van het Clinical Research Center van het Massachusetts Institute of Technology. “Als artsen hebben wij de morele plicht de beste wetenschappelijke mogelijkheden te gebruiken om met minimale gevolgen de hoogst mogelijke kwaliteit te garanderen, tegen de laagst mogelijke kosten. Wij werken met Dassault Systèmes samen omdat naar mijn idee de tijd rijp is om het volledige potentieel van de computerwetenschap net zo voor life sciences te gaan gebruiken als in andere industrieën.”

Innovatieve patiëntervaringen
“Het is onze strategie om in de zorg innovatieve patiëntervaringen mogelijk te maken”, zegt Jean Colombel, Vice President Life Sciences bij Dassault Systèmes. “Via het 3DEXPERIENCE-platform willen wij tegemoetkomen aan nog niet ingevulde medische behoeften, zoals dit initiatief voor cardiovasculaire toepassingen. Wij ondersteunen de ontwikkeling van nieuwe medische oplossingen en samenwerkingsverbanden, die leiden tot betere resultaten die eenvoudiger toegankelijk zijn voor de patiënt”. Meer informatie over het Living Heart Project.

Gerelateerde berichten...

X