De digitale gemeente rukt snel op

Nederlandse gemeenten zijn hard op weg om volledige digitale gemeenten te worden. Driekwart van de gemeenten verwacht daarbij dat het werk de komende jaren drastisch verandert onder meer doordat ambtenaren steeds vaker thuiswerken en door de inzet van slimme technologie.

In het deze week te verschijnen boek De Digitale Gemeente laten 32 vertegenwoordigers van gemeenten, kennisinstituten, belangenorganisaties en marktpartijen hun licht schijnen over de betekenis hiervan voor de ambtenaren zelf en voor alle inwoners van Nederland.

Inwoners en ambtenaren

Belangrijker dan kennis van digitale systemen vinden de auteurs dat ambtenaren vooral meer probleemoplossend moeten denken en beter moeten samenwerken om te kunnen overleven in de digitale gemeente. Opvallend is dat burgers vinden dat de digitalisering vaak niet snel en goed genoeg gaat. De zorgen die er zijn over groepen die zouden achterblijven herkennen burgers minder, de digitale gemeente moet vooral goed, snel en makkelijk werken voor iedereen.

Het boek De Digitale Gemeente start met een verkenning van hoe gemeenten er nu eigenlijk voor staan, gevolgd door de organisatie en het antwoord op de vraag wat een digitale gemeente is. Vervolgens behandelt het de processen en de middelen die nodig zijn om bij te blijven in de digitale transformatie, gevolgd door wat dat allemaal betekent voor het werken binnen de gemeente. Als afsluiting komt de visie van inwoners op de digitale gemeente aan bod. Dat is immers de groep waar gemeenten het voor doen.

Het boek

De Digitale Gemeente verschijnt op 24 mei en is beschikbaar voor leden van GemeentenNL en andere geïnteresseerden. ISBN 9789083174211, e-book, 98 pagina’s.

 

Gerelateerde berichten...

X