Econic versnelt energietransitie Europese woningmarkt met field serviceplatform Mendix

Econic, een Nederlandse e-homes-service provider heeft het Mendix enterprise low-code-platform gebruikt om een field service- en business operations oplossing te bouwen voor het digitaliseren en stroomlijnen van alle bedrijfskritische werkstromen. De innovatieve oplossing versnelt de energietransitie van woningen en maakt gebruik van low-code technologie om de opwarming van de aarde tegen te gaan en duurzaamheid te bevorderen.

Het nieuwe platform Eos, genoemd naar de Griekse godin van de dageraad, ondersteunt de missie van Econic om van elk huis een e-home te maken: een duurzaam en comfortabel huis dat fossielvrij is en zijn eigen elektriciteit opwekt. Om deze missie te ondersteunen is een digitale omgeving gecreëerd, inclusief op maat gemaakte apps en portals voor verschillende belanghebbenden, zoals huiseigenaren, projectmanagers, Econic-medewerkers en aannemers. Met Eos kunnen ze alle bestellingen, leveringen, activa, offertes, contracten en facturen beheren, wat leidt tot procesefficiëntie, transparantie en een enorme versnelling van de energietransitie van de woningbouwsector.

Door het ondertekenen van het Glasgow Climate Pact op de klimaatconferentie van de Verenigde Naties in 2021, hebben landen over de hele wereld zich gecommitteerd om van de jaren 2020 een decennium van klimaatactie en -ondersteuning te maken. Een van de doelstellingen van het pact is om de wereldwijde uitstoot van kooldioxide tegen 2030 met 45% te verminderen. Om hier een bijdrage aan te leveren heeft Econic een innovatief concept ontwikkeld dat huiseigenaren, aannemers en woningbouwverenigingen helpt de overgang naar volledig elektrische e-homes sterk te versnellen, zodat de ecologische voetafdruk van consumenten drastisch kan worden verminderd.

Hiervoor moest Econic de hele waardeketen en het ecosysteem van buitendiensten digitaliseren. “We wilden tien keer sneller gaan zonder concessies te doen aan schaalbaarheid of klantervaring”, zegt Mike Out, head digital strategy & customer experience bij Econic. “We wisten dat op de traditionele manier een platform ontwikkelen geen optie was en waren al bekend met low-code. We hebben echter zeer specifieke wensen, aangezien Econic een bijzondere propositie heeft die het volledige scala biedt voor energietransitie, van advies tot realisatie. Na het lezen van Forrester- en Gartner-rapporten over low-code leveranciers en het horen van verschillende succesvolle use-cases, koos ons team voor het Mendix enterprise low-code platform.”

Besturingssysteem voor de energietransitie
Bij Econic noemen ze Eos het besturingssysteem voor de energietransitie, en zoals elk goed besturingssysteem moet het veel verschillende systemen kunnen integreren. “We moesten toepassingen zoals Power BI, MessageBird, Exact, Zendesk, Aircall en verschillende oplossingen voor data monitoring integreren”, vertelt Out. “Mendix maakt het heel eenvoudig om systemen van onze logistieke partner te integreren terwijl we data van onze slimme meters gebruiken die we kunnen analyseren om onze klanten beter van dienst te zijn.”

Mendix-partner CLEVR adviseerde het business team van Econic bij het transformeren van een waardeketen en ecosysteem dat van oudsher niet digitaal was. Om aan de behoeften van Econic te voldoen, ontwierp CLEVR Eos, een uniform systeem met overzicht, inzicht en naadloze workflows voor alle bedrijfskritische processen, variërend van het plannen van een werkorder, digitale ondertekening, online planning, offertetooling, voorraadbeheer en facturering. Het platform biedt ook vijf op maat gemaakte portals voor verschillende belanghebbenden, zoals huiseigenaren, projectmanagers, econic-medewerkers en aannemers. “Het Mendix-platform stelt ons in staat unieke oplossingen te bouwen en maakt een ERP-systeem overbodig. Het biedt ons in feite een workflowmachine waarmee we 90% van onze processen kunnen digitaliseren, zodat we meer tijd hebben om na te denken over nieuwe, slimme oplossingen om de klantervaring verder te verbeteren”, aldus Out.

Twee keer zoveel e-homes-installaties
Eos werd in slechts vier maanden gebouwd en de migratie naar het nieuwe platform verliep vlekkeloos. Econic kan de energietransitie nu aanzienlijk versnellen door twee keer zoveel e-home-installaties per dag te doen. Dankzij slimmer beheer van hulpbronnen, lagere kosten biedt het waarde aan partners en klanten. Klantenservicemedewerkers kunnen ook het dubbele aantal tickets aan. “Dankzij de flexibiliteit en aanpasbaarheid van low-code kunnen we een efficiëntere operatie en een pixel-perfecte ervaring bouwen voor onze klanten en onze field service engineers die continu kan worden geoptimaliseerd”, stelt Out.

Door gebruik te maken van de Mendix-applicatie kan Econic opdrachten ook volledig digitaal aanleveren. Daarom biedt Eos functies als digitale video-inspectie en slimme formulieren die haar processen transparant, datagedreven, schaalbaar maken en uiteindelijk leiden tot verhoogde klanttevredenheid. De nieuwste toevoeging aan Eos is een modulaire e-home configurator waarin consumenten hun eigen e-home kunnen samenstellen en personaliseren.

“Het feit dat interne belanghebbenden bij Econic snel hun eerste gedachte van ‘het is een IT-project’ omvormden naar ‘we zijn een digitaal bedrijf’, illustreert een belangrijk voordeel van het Mendix-platform om de onderneming te transformeren en te moderniseren”, aldus Hans de Visser, vice-president product management bij Mendix. “We zijn erg trots om bij te dragen aan het doel van Econic om de energietransitie op de woningmarkt te leiden en zijn benieuwd welke andere innovatieve functies hun ontwikkelteam in de toekomst aan het platform zal toevoegen.”

“We kunnen een voorbeeld zijn voor de branche door dingen anders te doen en sneller en verder te gaan dan wie dan ook”, stelt Joris Jonker, CEO van Econic. “Energie- en installatiebedrijven proberen ervaringen zoals de onze aan te bieden, maar worstelen omdat het erg ingewikkeld is om al deze elementen in één platform te verenigen. “Met Eos kunnen we de blauwdrukken van ons succes delen en het platform aanbieden aan onze partners en mogelijk zelfs aan onze concurrenten. Voor nu zijn we gefocust op onze ambitieuze plannen, waaronder het beschikbaar stellen van bepaalde modules op de Mendix Marketplace zodat anderen er gebruik van kunnen maken.”

 

Gerelateerde berichten...

X