Egress lanceert Insider Breach Calculator waarmee bedrijven e-mailrisico’s kunnen kwantificeren

Egress, aanbieder van people-centric data security-oplossingen, heeft vandaag de introductie van de online Insider Breach Calculator aangekondigd. Met deze tool kunnen organisaties inschatten hoe groot de kans op een intern datalek door e-mailgebruik is.

De tool gebruikt een algoritme dat een schatting maakt van de datalekken op basis van het aantal inboxen van de werknemers binnen de organisatie, de sector waarin de organisatie actief is en het geschatte niveau van stress en vermoeidheid onder werknemers.

De basisdata zijn afkomstig van voorbeeldorganisaties, waarvan het gemiddeld aantal verzonden dagelijkse e-mails is berekend en de algemene houding van de sector is bepaald ten opzichte van security.

De Insider Breach Calculator van Egress voert een verdere analyse van de gegevens uit en berekent de waarschijnlijkheid van een lek door e-mailgebruik, zowel per ongeluk als uit kwaadwillendheid. Door gegevens uit het onderzoek 2019 Insider Data Breach te gebruiken, kan Egress bovendien beredeneren hoe deze lekken zullen ontstaan, bijvoorbeeld door te voorspellen hoeveel werknemers gegevens zullen lekken naar een concurrent of bedrijfsdata meenemen naar een nieuwe werkgever.

“Iedere organisatie weet dat er hoe dan ook data wordt gelekt. En toch stuiten we vaak op de mentaliteit van ‘kop in het zand’ wanneer het om een intern lek gaat,” zegt Neil Larkins, CTO van Egress. “Met een gemiddelde van zestig e-mails die iedere werknemer dagelijks verzendt, groeit de kans dat werknemers per ongeluk gegevens lekken exponentieel. En dat staat nog los van bewuste en kwaadaardige datalekken of ‘afgedwongen fouten’ door bijvoorbeeld phishingaanvallen.”

Met de introductie van de Insider Breach Calculator verstevigt Egress zijn positie als thought leader op het gebied van de oorzaken van insider breaches. Een recent rapport van het Information Commissioner’s Office in het Verenigd Koninkrijk, dat Egress op basis van de WOB heeft opgevraagd, liet zien dat 60% van alle datalekken veroorzaakt wordt door een menselijke fout.

Ook uit de gegevens van de Autoriteit Persoonsgegevens over de eerste helft van 2019 bleek dat in Nederland het grootste deel van de datalekken veroorzaakt wordt door (onbewust) menselijk falen. Daarnaast bleek uit het onderzoek 2019 Insider Data Breach van Egress dat 95% van de IT-leidinggevenden zich zorgen maakt over de insider threat. En 79% denkt dat werknemers afgelopen jaar per ongeluk gevoelige bedrijfsdata in gevaar hebben gebracht.

“Met de Insider Breach Calculator krijgt het management inzicht in de kans dat dit ook hun onderneming kan overkomen. Daarmee krijgen ze handvatten om specifieke gebieden in kaart te brengen die extra aandacht nodig hebben om risico’s in te dammen,” concludeert Larkins.

 

Gerelateerde berichten...

X