Evalan introduceert IoT-oplossing voor betere looptherapie

Het Nederlandse IoT-bedrijf Evalan heeft Stride ontwikkeld. Dit is een Internet of Things oplossing voor patiënten met loopproblemen. Patiënten met bijvoorbeeld Parkinson, diabetes of die net een beroerte hebben gehad hebben vaak problemen met het juist neerzetten en afwikkelen van de voet. Door met een sensor de druk van de voet te meten, kan een behandelaar de voortgang op afstand monitoren en de zorg beter op de persoon afstemmen.

De voetdruksensor is verwerkt in een zool die gemakkelijk in elke schoen gedragen kan worden. Deze sensor toont naast de voetdruk en het afwikkelpatroon ook de Center of Pressure (CoP), de stapduur, stapfrequentie en andere gangbeeld gerelateerde parameters. De therapeut krijgt hierdoor meer zicht op de thuisrevalidatie.

De patiënt kan thuis de oefeningen doen met supervisie van een therapeut op afstand. Voor veel patiënten biedt dit een groot gemak; de reis naar het ziekenhuis is vaak een hele onderneming. Dit verhoogt niet alleen de therapietrouw, maar legt ook de basis voor gepersonaliseerde trainings- en revalidatieprogramma’s. De therapeut kan precies zien hoe elke patiënt zich ontwikkelt en kan hierdoor persoonlijk advies geven. Dit zorgt ervoor dat de patiënt vertrouwen krijgt in het eigen kunnen.

Stride maakt gebruik van gamification om patiënten te motiveren om te bewegen. Patiënten kunnen bijvoorbeeld een badge verdienen wanneer het dagelijkse stappendoel is bereikt. Daarnaast helpt Stride orthopedische schoenmakers bij het maken van een schoen op maat.

Toepassing in een clinical trial is ook denkbaar, waarbij het systeem ingezet wordt om gegevens te verzamelen over de effectiviteit van de te onderzoeken interventie of behandeling.

Henk Schwietert, CEO van Evalan, over Stride: “Het is belangrijk dat patiënten met spierziektes, diabetes of na een beroerte toch zoveel mogelijk vertrouwen krijgen in hun fysiek kunnen. Door te bewegen worden zij sterker, minder moe en nemen ze actiever deel aan een sociaal leven. Met Stride willen we hier een bijdrage aan leveren door data te verzamelen waardoor zorgprofessionals mensen beter kunnen begeleiden. Het doel is patiënten in hun eigen omgeving met een op hun lichamelijke situatie toegesneden behandeling het best te laten revalideren of met hun beperking te leren omgaan.”

Gerelateerde berichten...