FastID maakt sneller reizen en veiliger toegang met eigen digital ID mogelijk

De Nederlandse start-up FastID biedt iedereen de mogelijkheid een beveiligde, digitale identiteit te maken op de eigen mobiele telefoon. Dankzij gezichtsherkenning is daarna snelle en veilige toegang bij aangesloten bedrijven en instellingen mogelijk. FastID, dat ondernemer en investeerder Marcel Boekhoorn als grootaandeelhouder heeft, verwacht hiermee lange wachtrijen op bijvoorbeeld vliegvelden tegen te gaan.

FastID is in 2021 opgericht om met biometrische herkenning een slimme, eenvoudige en veilige manier te ontwikkelen en zo lange wachtrijen bij ticket- en identiteitscontroles tegen te gaan. Albert van Veen, mede-oprichter en CEO van FastID: “Wij spelen met FastID in op de behoefte aan een efficiëntere manier om iemands identiteit te controleren, zonder dat er een concessie wordt gedaan aan de betrouwbaarheid.

Dat kan onder meer door de snelle ontwikkelingen op het gebied van identificatie via biometrie, bijvoorbeeld via gezichtsherkenning. Als je bedenkt dat dit een kwestie van een paar seconden is, zonder dat je je telefoon of ticket hoeft te tonen, dan is het duidelijk dat dit een geweldige manier is om de enorme wachtrijen die we nu soms zien tegen te gaan.”

Self Sovereign IDentity

FastID speelt verder in op de toenemende behoefte van mensen om hun persoonsgegevens zelf te kunnen beheren. Van Veen: “Europese wetgeving bepaalt dat mensen zelf controle moeten kunnen hebben over hun persoonsgegevens. Daarom is FastID ontworpen als een Self Sovereign Identity, dat wil zeggen dat mensen hun data zelf beheren. Dat doe je op je eigen telefoon, waar je in de app van FastID eenmalig een download maakt van de chip op je paspoort. Die gegevens blijven bij jou, staan op jouw telefoon, en nergens anders. En het betekent dus ook dat je je gegevens niet zomaar bij een organisatie hoeft achter te laten”.

De Digital ID van FastID is in de toekomst mogelijk ook te gebruiken om bijvoorbeeld medische gegevens op te slaan. Dat betekent dat je ze altijd bij je hebt, ook als je bijvoorbeeld op reis bent. Ook hierbij geldt dat anderen de gegevens kunnen inzien na toestemming van de gebruiker, maar deze niet zonder nadrukkelijk toestemming achterlaat.

Rotterdam The Hague Airport en NEC

Voetbalclub NEC maakt inmiddels gebruik van FastID. Daarnaast draait er momenteel een pilot bij luchthavens Rotterdam The Hague Airport, onderdeel van de Schiphol Group, en Airport Weeze (Duitsland). Van Veen, die eerder werkzaam was als Chief Digital Officer bij Schiphol: “Voor reizigers betekent dit dat ze sneller, gemakkelijker en veiliger kunnen reizen. Daarnaast neemt de druk op het personeel van een luchthaven af omdat de controle van iemands paspoort en ticket plaatsvindt via een gezichtsscan, In de praktijk betekent dit dat mensen gewoon kunnen doorlopen zonder een ticket of QR-code te hoeven tonen.”

Marcel Boekhoorn

Ondernemer en investeerder Marcel Boekhoorn is grootaandeelhouder van FastID: “Wij zijn heel blij met Marcel al aandeelhouder. Niet alleen omdat dit ons de mogelijkheid heeft om versneld te groeien, maar ook om zijn netwerk en betrokkenheid. Wij zijn actief op het raakvlak van technologie en consumentenproducten, en dat in een actuele en groeiende markt. Dat sluit aan bij de kennis en ervaring van Marcel en zijn team, en daar maken wij gebruik van.” Iedereen die ouder is dan 18 jaar kan zich na het downloaden van de app gratis en volledig digitaal aanmelden bij FastID. Van Veen: “Wij hopen de komende periode op zoveel mogelijk plekken in Nederland en daarbuiten uit te rollen. Niet alleen op luchthavens, maar ook op eventlocaties, hotels, events en bijvoorbeeld hotels. Allemaal plekken waar lange rijen met de introductie van FastID verleden tijd kunnen zijn.”

Gerelateerde berichten...

X