FireEye en Fox-IT werken samen om slachtoffers CryptoLocker te helpen

Nieuwe website biedt gratis decryptie sleutels om machines te helpen die nog steeds zijn geïnfecteerd

FireEye (NASDAQ: FEYE), ontwikkelaar van een virtueel beveiligingsplatform dat organisaties real-time bescherming biedt tegen de nieuwste cyberaanvallen, en Fox-IT, een organisatie gespecialiseerd in cyberbeveiliging en cyberdefensie, introduceren vandaag een nieuwe dienst die hulp biedt aan de slachtoffers van CryptoLocker. De gratis dienst, beschikbaar via https://decryptcryptolocker.com, biedt hulp aan gebruikers van machines waarvan bestanden nog steeds zijn versleuteld door CryptoLocker.

CryptoLocker is een soort ransomware die het voornamelijk heeft voorzien op kleine ondernemingen. Na een infectie geeft de ransomware het geïnfecteerde bedrijf 72 uur de tijd om het gestelde losgeld te betalen, waarna een decryptie sleutel wordt toegestuurd. Mocht een organisatie dat niet doen, dan lopen ze het risico dat hun intellectuele eigendommen en andere gevoelige informatie worden vrijgegeven. Hoewel het Amerikaanse Department of Justice heeft verklaard dat CryptoLocker is geneutraliseerd, zijn veel slachtoffers er nog niet in geslaagd om de geïnfecteerde bestanden te decoderen. DecryptCryptoLocker is speciaal ontwikkeld om slachtoffers hierbij te helpen.

Om gebruik te maken van de DecryptCryptoLocker dienst, moeten slachtoffers:
• Een door CryptoLocker geïnfecteerd bestand – dit bestand mag geen gevoelige informatie bevatten – identificeren
• Het versleutelde bestand uploaden naar de DecryptCryptoLocker portal
• Met een link en wachtwoord (ontvangen van de portal) een decryptie tool downloaden en installeren op hun computer
• De tool opstarten met behulp van een verstrekt wachtwoord, waarna de decryptietool alle geïnfecteerde bestanden die aanwezig zijn op de harde schijf decodeert.
De DecryptCryptoLocker is wereldwijd beschikbaar en vereist geen registratie of het verstrekken van contactinformatie om het te kunnen gebruiken.

“We zijn erg blij dat we door middel van deze samenwerking met Fox-IT duizenden bedrijven kunnen helpen die nog steeds zijn geïnfecteerd door CryptoLocker”, zegt Darien Kindlund, director of threat intelligence bij FireEye. “Ongeacht de aard of soort van de infectie is het ons doel om elke geïnfecteerde organisatie te helpen zo snel mogelijk terug te kunnen keren naar haar normale bedrijfsvoering.”

“Cybercriminelen zijn continue bezig met het verleggen van grenzen”, zegt Andy Chandler, senior vice president bij Fox-IT. “Bij het ontwikkelen van deze gratis dienst hebben we onze kennis en expertise gebundeld met die van FireEye. Deze samenwerking heeft niet alleen een tool opgeleverd die bedrijven eindelijk kan verlossen van Cryptolocker, het laat ook zien dat er nog genoeg ‘good guys’ zijn die slachtoffers van dergelijke criminele cyberactiviteiten helpen.”

Meer informatie over DecryptCryptoLocker staat op: http://www.fireeye.com/blog/corporate/2014/08/your-locker-of-information-for-cryptolocker-decryption.html

Gerelateerde berichten...

X