govroam sluit meer Rijk, provincies en gemeenten aan

Het ministerie van OCW, het ministerie van EZ, de Belastingdienst, Rijkswaterstaat, de provincie Gelderland, stichting ICTU en stichting Geonovum hebben besloten deel te nemen aan govroam. De gemeenten Den Haag, Arnhem, Deventer, Heerlen, Rheden en Tilburg deden al mee aan het project. govroam geeft ambtenaren veilig en eenvoudig toegang tot wifi-netwerken bij overheidsorganisaties. De keuze van zowel Rijk, provincies als gemeenten voor govroam betekent een doorbraak van dit initiatief. Zo maakt slimme ICT het binnen de hele overheid gemakkelijker om samen te werken.

Eén keer inloggen, overal online
govroam biedt medewerkers veilige toegang tot internet bij de eigen organisatie én bij andere overheidsorganisaties die deelnemen aan govroam. Dit gebeurt door toegangsauthenticatie voor wifi-netwerken onderling te koppelen. De standaard is gebaseerd op eduroam uit het onderwijs dat inmiddels wereldwijd al meer dan tien jaar in gebruik is en dagelijks door twintig miljoen mensen gebruikt wordt. SURFnet, de initiatiefnemer van eduroam, is nauw betrokken bij de ontwikkeling van govroam.

Uitbreiding
“De gemeente Den Haag is zo tevreden over govroam, dat ze govroam als proef uitbreidt naar het Plein, een centrale plek tussen de Tweede Kamer en het Haagse stadhuis. Daardoor kunnen ambtenaren van de aangesloten overheden straks ook daar gebruik maken van het wifi-netwerk van govroam”, aldus ICT-wethouder Rabin Baldewsingh.

Start
Vorig jaar oktober zijn Den Haag, Arnhem, Deventer, Heerlen en Tilburg begonnen met govroam. Deze gemeenten hebben samen met Envolve, Stratix en SURFnet het concept getest en in gebruik genomen. De eerste ervaringen zijn positief.

Toekomstplannen
De stichting govroam, die het gebruik van de dienst onder overheden wil stimuleren, hoopt dat de komst van de nieuwe deelnemers bijdraagt aan een snelle groei van het aantal instellingen dat govroam gebruikt. “Met nagenoeg geen investering kunnen werknemers bij overheden bij elkaar online. Hierdoor wordt onze overheid efficiënter en kunnen werknemers gemakkelijker samenwerken en hun werk beter en veiliger uitvoeren”, stelt Frank van Iersel, voorzitter van de stichting govroam.

govroam
govroam geeft medewerkers in de publieke sector probleemloos toegang tot wifi-netwerken, op alle deelnemende overheidslocaties en op andere plekken waar govroam wordt aangeboden. Veilig en zonder steeds opnieuw in te loggen. Dit gebeurt door de authenticatie-systemen voor wifi-netwerken van publieke instellingen onderling te koppelen. De standaard hiervoor is gebaseerd op eduroam® uit het onderwijs.

Gerelateerde berichten...

X