Groeiende vraag naar cloud services maakt uitbreiding Interoute datacenter noodzakelijk

Interoute, eigenaar van het grootste cloud services platform in Europa, maakt bekend dat de datacentercapaciteit in DC Amsterdam fors is uitgebreid. Er is sprake van een verdubbeling van de capaciteit. Het Amsterdamse datacenter telt na de uitbreiding in totaal 1.200 vierkante meter.

Digitale diensten worden een steeds groter onderdeel van de Nederlandse economie, zo blijkt uit onderzoek1 van AMS-IX, Deloitte, Dutch Hosting Provider Association, ECP en Rabobank. De verwachting is dat het wereldwijde IP-verkeer tussen 2013 en 2017 verdubbelt. Voor wat betreft de workload van datacenters in West-Europa gaan de onderzoekers uit van een groei van zestig procent tussen 2013 en 2016.

Volgens de Global Cloud Index van Cisco2 zal het wereldwijde cloudverkeer meer dan tweederde gaan uitmaken van het totale wereldwijde datacenterverkeer. Wereldwijd zal het cloudverkeer groeien van 46 procent van het totale datacenterverkeer (1,2 zettabyte per jaar) in 2012 tot 69 procent van het totale datacenterverkeer in 2017 (5,3 zettabyte per jaar).

Martijn ten Kate, Sales Director Enterprise Nederland bij Interoute: “Volgens de onderzoekers is de digitale infrastructuur na Schiphol en de Rotterdamse haven de derde mainport van Nederland en daarmee essentieel voor de verdere toekomstige groei van de Nederlandse economie. Onder digitale infrastructuur wordt in dit verband verstaan: housing, hosting en connectiviteit. Met ons Infrastructure-as-a Service (IaaS) platform en onze door Frost & Sullivan bekroonde oplossing Interoute VDC (Virtual Data Centre) zitten wij dus midden in de sweet spot. Ik verwacht dan ook dat de nu gecreëerde extra datacenter capaciteit binnen afzienbare tijd zal worden benut voor onze nationale en internationale klanten.”

De sterke behoefte aan extra datacenter capaciteit wordt volgens Ten Kate veroorzaakt door de groei van zowel Virtual Data Centre, als OneBridge, het platform voor video- en teleconferencing van Interoute. Daarnaast zorgt de data explosie bij huidige en nieuwe klanten voor extra vraag naar hostingdiensten. “De uitbreiding van het datacenter geeft een nieuwe impuls aan onze dienstverlening. DC Amsterdam is een belangrijke hub binnen het bijna zeventigduizend kilometer glasvezel tellende netwerk van Interoute.”

Van de in totaal vier nieuw gecreëerde datarooms is inmiddels één ruimte in gebruik genomen voor Managed Hosting. De tweede dataroom zal volgend kwartaal worden ingericht voor colocatie. De overige zogenoemde whitespaces zullen naar behoefte worden ingericht, zodra opschaling gewenst is. Optioneel kunnen in de toekomst nog eens vier extra data rooms worden ingericht. Momenteel maken onder meer Grontmij, UEFA, CMS en Omron gebruik van het datacenter in Amsterdam, dat gecertificeerd is volgens de internationale normen ISO 27001, ISO 20000, PCI DSS, ISAE 3402 / SSAE 16. Het datacenter kent een PUE-waarde van 1,6.

In het uitgebreide datacenter wordt zogenoemde InRow-koeling toegepast, waarbij de warme lucht direct uit de warme gang gezogen en gekoeld wordt, daarna wordt de gekoelde lucht in de koude ruimte geblazen. Hierdoor wordt de kans op vermenging van warme en koude lucht tot een minimum beperkt. Verder zijn zogenoemde af-x fireblockers geïnstalleerd. Dit is een brandpreventie- en brandbestrijdingssysteem op basis van aerosol, waar in geval van brand geen blus- of gevolgschade optreedt, maar brandbestrijding op moleculair niveau plaatsvindt. De elektriciteit en koeling zijn redundant uitgevoerd volgens het N+1 principe. Interoute is direct aangesloten op het knooppunt van AMS-IX. Dit is de grootste Internet Exchange in de wereld als het gaat om verbonden IP-netwerken, en de op een na grootste in termen van dataverkeer (gigabits per seconde).

1 Digital Infrastructure in the Netherlands, The Third MainPort, Deloitte, november 2013

2 Cisco Global Cloud Index: Forecast and Methodology, 2012–2017

 

Gerelateerde berichten...