Hartritmestoornissen-app Qompium wint Agoria eHealth Award

De Limburgse start-up Qompium is de trotse winnaar van de Agoria eHealth Award in de categorie ‘beste mobile health project’ – met zijn Cardimoni app. Cardimoni (recent omgedoopt tot FibriCheck) is een smartphone-toepassing die een snelle én accurate detectie van hartritmestoornissen mogelijk maakt.

Volgens de jury van de Agoria eHealth Awards kan de applicatie een belangrijke rol spelen bij de preventie van beroertes, maar eveneens bij het opvolgen van bestaande hartpatiënten. Ook de zorgactoren geloven sterk in het potentieel van FibriCheck; getuige daarvan de piloottesten met specialisten van het Ziekenhuis Oost-Limburg en de Mobile Health Unit van de Universiteit Hasselt.

De jaarlijkse Agoria eHealth Awards belonen de beste ICT-projecten in de gezondheidssector; projecten die bijdragen tot administratieve vereenvoudiging en een betere zorg – en die bovendien innovatie en een goede samenwerking tussen industrie en zorgactoren centraal plaatsen. Volgens de jury scoort de FibriCheck app van Qompium hoog op al die criteria; redenen genoeg dus om FibriCheck te belonen met de award in de categorie ‘beste mobile health project’.

FibriCheck: een smartphone app die hartritmestoornissen snel en accuraat opspoort
De totale kost van beroertes voor ons Belgische gezondheidssysteem wordt geschat op zo’n 1,5 miljard euro. Door een goede screening van potentiële hartpatiënten verwachten cardiologen echter dat het aantal effective beroertes en hospitalisaties aanzienlijk kan worden teruggedrongen, met een vermindering van de gerelateerde medische kosten tot gevolg. En daarin kan FibriCheck een belangrijke rol spelen.
“Dankzij FibriCheck kunnen hartritmestoornissen makkelijk, snel én accuraat worden opgespoord,” zegt Jo Van der Auwera van Qompium, een start-up uit de stal van iMinds. “Onze app draait eenvoudigweg op de smartphone die iedereen vandaag sowieso bij zich heeft. Onze intelligente software gebruikt de ingebouwde camera van het toestel om hartritmestoornissen te detecteren – op basis van kleurveranderingen in onze vingertop, en dat in slechts 60 seconden. Via het online platform dat bij de app hoort, kunnen artsen die metingen makkelijk raadplegen en zo behandelingen opstarten of optimaliseren. Die benadering is echt wel revolutionair, want tot op vandaag is er geen enkele andere tool op de markt die dit aankan: huidige diagnoses zijn nog altijd gebaseerd op de afname van een complex electrocardiogram.”

 

Doorgedreven evaluatie door zorgactoren

De FibriCheck app wordt ondertussen al volop getest en gevalideerd door mensen uit de klinische praktijk: zowel specialisten van het Ziekenhuis Oost-Limburg als van de Mobile Health Unit van UHasselt hebben immers hun schouders onder het project gezet.
“Dankzij FibriCheck hebben patiënten nu eindelijk een tool in handen om de eigen gezondheid beter in kaart te brengen. Maar ook zorgactoren kunnen hier duidelijk hun voordeel mee doen,” zegt Lars Grieten, Project Manager Mobile Health Unit van de Universiteit Hasselt. “Via de app kunnen artsen immers beter geïnformeerd handelen, omdat het huidige zwarte gat tussen twee consultaties wordt opgevuld. Op die manier kan er sneller worden ingegrepen bij abnormaliteiten, en kunnen zware gevolgen zoals beroertes vermeden worden.” “We zijn heel blij met deze erkenning, zeker gezien de sterkte van de deelnemers. Deze award is een beloning voor al ons harde werk en toont aan dat we op de goede weg zijn. We zullen er dan ook alles aan doen om op deze weg verder te gaan,” besluit Jo Van der Auwera.

Gerelateerde berichten...