Hoe beveiligt een VPN mijn online privégegevens?

Wil je weten hoe een VPN jouw online privégegevens beveiligd? In dit artikel vind je hier meer informatie over!

Ben je benieuwd op welke manier een VPN jouw online privegegevens beveiligd? In dit artikel vind je meer informatie betreft deze innovatieve manier om je persoonlijke gegevens beter te beschermen tegen hackers en andere cyberaanvallen van buitenaf.

Een VPN netwerk staat ook wel bekend als een virtueel particulier netwerk. Door middel van deze netwerken kan een beveiligde verbinding tussen het internet en jouw smartphone, tablet, computer en laptop.

Ondanks dat het gebruik hiervan steeds populairder wordt bij particulieren, wordt een VPN ook steeds vaker door bedrijven en zelfstandig ondernemers gebruikt om de gevoelige gegevens van het bedrijf te beschermen.

Hoe werkt een VPN netwerk?

Een VPN netwerk wordt gebruikt om veilig te kunnen internetten. Niet alleen thuis, maar bijvoorbeeld ook onderweg, bij vrienden en familie zorgt zo’n netwerk ervoor dat je veilig kunt surfen op je favoriete websites en social media platformen.

Je hebt onder anderen toegang tot een beveiligde verbinding die altijd gebruik maakt van bepaalde beveiligingsprotocollen. Deze protocollen zorgen ervoor dat jouw privégegevens aan zowel de ene kant als ook aan de andere kant beveiligd worden.

Om dit alles in perspectief te plaatsen, zelf maak ik inmiddels ruim twee jaar gebruik van deze service. Een VPN beschermt mijn informatie tegen indringers van buitenaf, waardoor ik veilig kan internetten waar dan ook ter wereld! Persoonlijk hecht ik namelijk veel waarde aan de bescherming van mijn online privégegevens.

Daarnaast biedt een VPN nog een stukje extra veiligheid, want ook de originele en ontvangende netwerkadressen worden voorzien van een versleuteling. De beveiliging van de meeste VPN netwerken worden daarom steeds meer door bedrijven gebruikt, die bijvoorbeeld bang zijn voor cybercriminaliteit.

Bovendien stelt een VPN-netwerk gebruikers in staat om hun locatie anoniem te houden voor hackers en andere cybercriminelen die bijvoorbeeld uit zijn op allerlei gevoelige bedrijfsgegevens.

Hoe beveiligt een VPN mijn online privégegevens?

Er bestaan diverse manieren waarop een VPN mijn online privégegevens beveiligt. Daarom zet ik hieronder nog even kort de meest essentiële manieren op een rijtje!

Een VPN zorgt ervoor dat een internetverbinding wordt beveiligd, voordat deze naar de server wordt verzonden. Hiervoor gebruikt een VPN bepaalde protocollen zoals OpenVPN, SSL (Secure Sockets Layer), IP-beveiliging, TLS (Transport Layer Security), PPTP (Point-to-Point Tunneling Protocol).

Dit maakt het bijvoorbeeld mogelijk om je persoonlijke email onder veilige omstandigheden te lezen. Ook kun je zonder enige zorgen online geld overboeken naar een andere rekening. Een VPN netwerk zorgt ervoor dat de internetverbinding van een gebruiker wordt omgeleid via een speciale server die geen informatie behoudt.

Een VPN beschermt zowel mijn als jouw gevoelge informatie tegen indringers van buitenaf.
Hierdoor maakt het niets uit of je nu in de auto, trein, of op het vliegveld staat, want overal waar je genoodzaakt bent om gebruik te maken van de openbare wifi, hoef je geen zorgen meer te maken over de veiligheid van je internetverbinding.

Waarom zijn openbare WI FI zo gevaarlijk?

Tegenwoordig is het behoorlijk onverstandig om zomaar gebruik te maken van een openbare WI FI hotspot. Hierbij spelen namelijk diverse factoren een belangrijke rol. Als gebruiker ben je bijvoorbeeld kwetsbaar door onder anderen slechte configuraties van de router, maar ook het ontbreken van een sterk wachtwoord kan gevaarlijk zijn.

Stel dat een bepaalde cybercrimineel het gemunt heeft op jouw privégegevens, dan vormt een openbare WI FI hotspot de meest ideale gelegenheid om toegang te krijgen tot deze gegevens, zonder dat de hacker hierbij wordt opgemerkt. Dit heeft grotendeels te maken met de eindeloze stroom aan reizigers die bijvoorbeeld net voordat het vliegtuig vertrekt toch nog even gaan internetten. Hierdoor kan een hacker met kwaad in de zin ongestraft zijn duistere praktijken uitvoeren.

Vaak lukt het een hacker om binnen no-time mee te kijken op het apparaat van iemand anders. Deze persoon is bijvoorbeeld nietsvermoedend geld aan het overboeken, terwijl hij of zij niet in de gaten heeft dat er vanuit de andere kant van de ruimte wordt meegekeken op het beeldscherm van hun mobiele device. Hiervoor heeft een hacker vrij weinig nodig, behalve dat de smartphone of laptop van desbetreffende persoon met het onbeveiligde wifi-netwerk is verbonden.

Veel slachtoffers van cybercriminaliteit komen hier doorgaans pas laat achter. Deze mensen hebben het niet direct door dat hun smartphone is door iemand anders is overgenomen. Soms bekijkt zo’n hacker alleen je internetgeschiedenis en laat het hierbij. In andere situaties steelt een cybercrimineel binnen enkele ogenblikken alle gevoelige informatie die ze kunnen vinden.

 

Gerelateerde berichten...