Hypotheekaanbieders vergelijken prestaties met HDN Proces Index

hypotheek-data-netwerk

Het afsluiten van een hypotheek duurt nu in Nederland gemiddeld 35 dagen. Om inzicht te krijgen in hoe processen sneller en efficiënter kunnen verlopen heeft HDN (Hypotheken Data Netwerk) de HDN Proces Index gelanceerd.

Met deze applicatie kunnen vrijwel alle hypotheekverstrekkers hun prestaties vergelijken. De tool van HDN is ontwikkeld door HippoLine B.V., BI-specialist in Moordrecht.

Stapje verder

HDN is een initiatief van hypotheek-, krediet- en verzekeringsmaatschappijen. Circa 80 procent van alle hypotheekaanvragen gaat via HDN. Mirjam van Kooten, CEO van HippoLine: “HDN is een autoriteit op het gebied van ketenintegratie in de financiële dienstverlening en HDN beschikt over veel data. Die informatie hebben we een jaar of vijf geleden ontsloten met de HDN Markt Index. Daar maken nagenoeg alle aanbieders van hypotheken en verzekeringen gebruik van. De nieuwe, HDN Proces Index gaat nog een stapje verder. Met dit dashboard, dat we gebouwd hebben met software van Qlik, kunnen hypotheekverstrekkers direct zien of zij hun zaken op orde hebben ten opzichte van andere partijen in de markt. Welke dossiers bijvoorbeeld blijven liggen en wat daar de oorzaak van is”.

De HDN Proces Index sluit aan op de actualiteit. Banken moeten sinds kort aan een nieuwe Europese hypothekenrichtlijn voldoen. De Mortgage Credit Directive bepaalt onder meer dat een hypotheekofferte moet gelden als definitief aanbod. Van Kooten verwacht dat de HDN Proces Index een instrument wordt waarmee hypotheekaanbieders hun processen en beleid zullen gaan aanpassen.

logo-hippoline

Gerelateerde berichten...

X