Infrastructuur voor koeling van datacenters moet aan nieuwe eisen voldoen en klaar zijn voor de zomerhitte

Exploitanten van datacenters moeten ervoor zorgen dat koelinfrastructuur die gerepareerd of vervangen wordt, voldoet aan de voorschriften. Zeker als de extreme hitte net zo hoog oploopt als vorig jaar, zal de koelinfrastructuur volgens specialisten in temperatuurbeheersing aangepast moeten zijn aan deze omstandigheden.

Het verbod op F-gassen is sinds 2020 opgenomen in EU-verordening 517/2014 en stelt dat er geen koelmiddelen met een hoog aardopwarmingsvermogen (GWP) mogen gebruikt worden in koelsystemen. De verordening geldt zowel in het VK als in de EU. Voor Europese datacenters met mechanische koeltechniek betekent dit dat het repareren of vervangen van verouderde infrastructuur aan deze voorschriften moet voldoen.

Aangezien Covid-19 de onderhoudsplanning voor datacenters in heel Europa verstoort, is het absoluut noodzakelijk dat koelsystemen bij reparatie of vervanging tijdig aan de nieuwe voorschriften voldoen. Aanhoudende problemen met de logistieke aanvoer betekenen dat dit proces meer tijd in beslag kan nemen, omdat de nodige wisselstukken op zich laten wachten.

Hoewel veel datacenters kiezen voor vrije koeling, kunnen de door de klimaatverandering stijgende temperaturen in Europa betekenen dat de permanente koelinfrastructuur zijn limiet bereikt. Met dit in het achterhoofd waarschuwt Nick Osborne, datacenterspecialist bij Aggreko, de exploitanten om tijdelijke koeling in te schakelen bij zomerse hittegolven.

“Het Meteorologisch Instituut voorspelt dat we deze zomer in heel Europa nog meer hittegolven zullen zien, koelsystemen voor datacenters lopen daarom het risico om hun limiet te bereiken,” aldus Nick. “Als de koelvraag groter is dan de capaciteit, of het koelsysteem wacht op reparatie of vervanging om te voldoen aan de nieuwe regels, kan onverwachte en kostbare downtime tijdens kritieke periodes het gevolg zijn. Exploitanten van datacenters moeten ervoor zorgen dat hun plannen voor aanvullende koeling voor deze hittegolven nu al klaar zijn voordat de zomer begint.”

Aangezien de periodes van extreme hitte beperkt zijn, vinden Europese exploitanten het wellicht praktischer om tijdelijke koeloplossingen in te huren om de koelcapaciteit tijdens deze periodes op te voeren. Naast de garantie dat het verbod op F-gas zo wordt nageleefd en men bovendien verzekerd is van de expertise van een specialist op het gebied van temperatuurbeheersing, geeft dit de zekerheid dat de correcte apparatuur geselecteerd wordt en gemakkelijk in de bestaande infrastructuur kan geïntegreerd worden na een audit ter plaatse.

Nick voegt daaraan toe: “Logistieke problemen en financiële onzekerheid waren de belangrijkste uitdagingen van het afgelopen jaar. Het tijdelijk huren van koelapparatuur zal de uitvaltijd beperken, terwijl upgrades voor de vaste infrastructuur uitgevoerd of vrije koelingsmethoden uitgebouwd kunnen worden. We zijn meer dan ooit afhankelijk van datacenters, dus het creëren van een zorgvuldige planning is van cruciaal belang om de zomermaanden door te komen.

 

Gerelateerde berichten...