KPN op eerste plaats in 2022 Mobile Network Benchmark

Volgens een nieuw rapport dat de prestaties van Nederlandse mobiele netwerken analyseert, staat het mobiele netwerk van KPN op de eerste plaats, voor T-Mobile en Vodafone.

De benchmark wordt sinds 2015 jaarlijks uitgevoerd door umlaut, onderdeel van Accenture, dat wereldwijd toonaangevend is op het gebied van consultancy, benchmarking en testen van mobiele netwerken, en connect, het internationale consumentenmagazine voor telecommunicatietests.

De benchmark meet de maximale prestaties van elk mobiel netwerk. Daarnaast bepaalt een geavanceerde methodologie voor crowdsourcing de kwaliteit en prestaties van de mobiele verbindingen die daadwerkelijk door gebruikers worden ervaren.

  • KPN: Voor de eerste keer is KPN uitgeroepen tot “Best-in-Test” met 976 van de 1.000 te behalen punten en het totaalresultaat “uitstekend”. KPN scoorde het hoogste in de categorie data en staat samen met T-Mobile bovenaan in de categorie spraak.
  • T-Mobile: In de afgelopen vijf jaar eindigde T-Mobile bovenaan in de benchmarkstudie. Dit jaar werd een tweede plek behaald met een score van 972 punten en daarmee het totaalresultaat “uitstekend”. Het bedrijf scoorde samen met Vodafone het hoogste in de crowdsourcing-analyse. Het biedt ook de beste 5G-dekking in steden en op verbindingswegen.
    Vodafone: Dit jaar bereikte Vodafone de derde plek met 938 punten en het totaalresultaat “zeer goed”.

Hakan Ekmen, CEO van umlaut telecommunications, vertelt: „Felicitaties aan KPN omdat ze voor de eerste keer de umlaut connect Mobile Benchmark in Nederland hebben gewonnen. Daarnaast willen we ook graag de goede prestaties in spraak en crowd van T-Mobile vernoemen en de prestaties van Vodafone in de categorie crowdsourcing, waar ze gelijkwaardig scoren met T-Mobile.”

Hannes Ruegheimer, redacteur bij connect magazine, voegt toe: “Nederlandse mobiele providers concurreren op een technologisch niveau dat al zeer hoog is. Dit jaar slaagde KPN erin om de jarenlange winnaar T-Mobile met een nipt verschil van vier punten te verslaan. De sterke prestaties van Vodafone zouden op veel andere markten een winnende positie opleveren.”

umlaut analyseerde ook hoe mobiele netwerken presteren in vijf van de grootste Nederlandse steden.

In Amsterdam, Eindhoven, Den Haag en Utrecht heeft KPN de leidende positie, op de voet gevolgd door T-Mobile en Vodafone.
In Rotterdam eindigde T-Mobile op de eerste plaats, KPN op de tweede en Vodafone op de derde.

Benchmark-methodologie
umlaut heeft de prestatis gemetenvan mobiele aanbieders op drie manieren: 1) Rijtesten – twee testauto’s reisden door 21 steden en 13 kleinere plaatsen en legden in totaal 5.992 kilometer af.

2) Looptesten – twee testteams bezochten acht steden en reisden per trein tussen verschillende steden. De testen werden uitgevoerd tussen 1 en 11 februari. Het totale testgebied vertegenwoordigde met 5,83 miljoen mensen ongeveer 33,9 procent van de Nederlandse bevolking. Tijdens de rij- en looptesten werden de maximale data- en spraakprestaties van elk netwerk onder gecontroleerde omstandigheden gemeten.

3) Crowdsourcing – Gedurende 24 weken (augustus 2021– februari 2022) werden er 399.035.677 data- en spraakverbindingen van 112.509 gebruikers geanalyseerd. Dit vertegenwoordigt 99,8% van de Nederlandse bevolking. De resultaten van alle drie de testen werden nauwkeurig tegen elkaar afgewogen om tot een realistische en definitieve beoordeling te komen van het potentieel en de prestaties van elk netwerk.

De umlaut connect Mobile Benchmark is een onafhankelijke studie, die consumenten een gedetailleerd inzicht geeft en management en bestuurders van providers een eerlijke, transparante en neutrale evaluatie en vergelijking van de capaciteiten van hun netwerken.

De benchmark combineert de expertise van umlaut in het meten van netwerkprestaties met de langdurige redactionele ervaring en kennis van het testen van telecommunicatieproducten en -diensten van connect. Meer dan 20 jaar geleden voerden umlaut en connect hun eerste mobiele netwerk-benchmark uit.

Sinds 2009 hebben ze deze uitgebreid naar andere Europese landen waaronder Oostenrijk, Nederland, Spanje, Zweden en Zwitserland. In Nederland werd de benchmark voor het eerst gepubliceerd in 2015. In 2020 werd de studie onderbroken vanwege de COVID-19-pandemie. De benchmarkstudie is de feitelijke industrienorm geworden voor netwerkkwaliteit zoals die door klanten wordt ervaren.

Gerelateerde berichten...