Manneken Pis en KIREMA gebruiken restwarmte IT voor verwarmen friet

Manneken Pis staat bekend om haar verse Vlaamse friet en is een begrip in Amsterdam en Utrecht. Het bedrijf maakt, samen met haar IT-partner KIREMA, bekend dat het door slimme toepassing van nieuwe warmte-afvoer technologie mogelijk is om de restwarmte van het datacenter te gebruiken voor het (deels) verwarmen van de frituur.

Hierdoor willen beide bedrijven een belangrijke bijdrage leveren aan duurzame energie en een lagere ecologische voetafdruk.Restwarmte van datacenters kan via een aansluiting op een lokale ring worden uitgewisseld met bedrijven in de omgeving. Al langer experimenteren datacenters met het verder opwarmen van restwarmte uit het datacenter voor omliggende panden.

Maar nog niet eerder is het gelukt om deze warmte in te zetten voor het verwarmen van frituurvet.We waren al langer op zoek naar een nuttig hergebruik van restwarmte van ons datacenter. Toen Manneken Pis klant bij ons werd viel het kwartje” vertelt Rainier Kwakkenbos, DGA van KIREMA. “Door onze datacenters in speciale ruimtes onder Manneken Pis te plaatsen, hebben we vijf redundante centers waar vanuit we IT leveren aan onze klanten.

Daarbij wordt 100% van de warmte hergebruikt voor het verwarmen van de keukenapparatuur bij Manneken Pis”.Helemaal van het gas af. Door het gebruik van warmte uit het datacenter is het gasgebruik bij Manneken Pis gereduceerd tot nul. Met een fractie van de kosten voor elektriciteit worden alle warmtebronnen door slimme inzet van elektrische apparatuur verwarmd tot de temperaturen die nodig zijn voor het bereiden van de gerechten.

Daarmee is Manneken Pis helemaal van het gas af. Manneken Pis en KIREMA willen hiermee dan ook een voorbeeld stellen om in de toekomst meerdere bedrijven met een flink gasverbruik op nieuwe manieren van warmte en energie te voorzien. Dit past ook mooi binnen de toekomstige doelstelling van het kabinet om het gasverbruik in Nederland tot nul te reduceren.

 

MJA3-convenant

Restwarmtebenutting bij datacenters ligt in lijn met de Meerjarenafspraken energie-efficiëntie (MJA3) van de overheid voor verbetering van de energie-efficiëntie met een groot aantal sectoren, waaronder de ICT-sector. Met het MJA3-convenant draagt het ministerie van Economische Zaken en Klimaat bij aan het behalen van 20% CO₂-reductie in 2020. Voor de MJA3 geldt een energie-efficiencyverbetering van 2% per jaar. Deze doelstelling wordt binnen de ICT-sector ruimschoots gehaald.

Gerelateerde berichten...