Mobiliteit belangrijk bij enterprise applicatie

Mobiliteit van applicaties is het komend jaar het belangrijkste criterium voor bedrijven om nieuwe applicaties te ontwikkelen. Dit blijkt uit onderzoek dat OutSystems, leverancier van het gelijknamige enterprise Rapid Application Delivery (RAD) platform, samen met TechValidate heeft uitgevoerd onder meer dan 200 IT-beslissers van enterprise organisaties wereldwijd.

De belangrijkste resultaten:

 • 43 procent van de ondervraagden zien mobiliteit (mobiele applicaties of webtoepassingen voor mobiel gebruik) als belangrijkste drijfveer voor en als grootste speerpunt bij het ontwikkelen van enterprise applicaties.
 • Meer dan de helft van de IT-organisaties is van plan om het merendeel van hun nieuw te bouwen applicaties geschikt te maken voor mobiel gebruik.
 • De mobiele architecturen die het meest worden gebruikt, zijn: hybride (65%) en het mobiele web (60%), terwijl native mobile apps slechts door 26 procent van de bedrijven wordt genoemd.

Standaard applicaties voldoen niet aan de behoefte van de business

Ondanks dat er een groot aantal standaard- en SaaS-applicaties in de markt beschikbaar zijn, kiezen de meeste bedrijven ervoor om zelf hun eigen applicaties te ontwikkelen. Maatwerk applicaties sluiten niet alleen beter aan op de behoeften van de business, het is dikwijls ook sneller en voordeliger om zelf applicaties te ontwikkelen dan standaardapplicaties aan te passen aan de eigen wensen en eisen. De top-5 toepassingen waar bedrijven dit jaar applicaties voor gaan ontwikkelen zijn:

 • Procesautomatisering(formulieren, routing)
 • Rapportage en analyse
 • Management dashboards
 • CRM
 • Het ondersteunen van samenwerking

Back-end integratie met meerdere systemen wordt de standaard

Wanneer bedrijven nieuwe applicaties ontwikkelen, koppelen zij deze steeds vaker met meerdere systemen en databases. 

 • 79 procent van de bedrijven integreert een nieuwe applicatie met 1-5 applicaties in de cloud.
 • 66 procent van de bedrijven integreert een nieuwe applicatie met 1-5 dedicated applicaties.
 • 61 procent van de bedrijven integreert een nieuwe applicatie met 1-5 andere maatwerkapplicaties.

Voor veel organisaties is het geen uitzondering dat zij een nieuwe applicatie met tien tot vijftien andere applicaties koppelen. Ze doen dit onder meer om functionaliteit van andere (legacy-)systemen te ontsluiten, data te kunnen combineren en als uitbreiding op bijvoorbeeld ERP- of CRM-systemen.

Paulo Rosado, CEO van OutSystems: ‘Dit onderzoek laat duidelijk de uitdagingen zien waar IT-organisaties mee kampen wanneer zij nieuwe applicaties ontwikkelen. Zij zetten steeds meer in op mobiele applicaties, hebben behoefte aan applicaties die in de markt niet direct beschikbaar zijn en voor al die apps geldt dat zij integraties moeten verzorgen met een groot aantal andere bedrijfssystemen en technologieën. Bedrijven zijn daarom steeds meer op zoek naar platformen die losstaan van de onderliggende technologie en waarmee snel applicaties ontwikkeld en uitgerold kunnen worden. De applicaties moeten daarbij gemakkelijk gekoppeld kunnen worden en goed kunnen worden beheerd door de hele applicatie-lifecycle.’

Om bedrijven te helpen dit soort uitdagingen aan te gaan, brengt OutSystems een nieuwe release uit van zijn Rapid Application Delivery platform. Het platform ondersteunt IT-organisaties bij het ontwikkelen van applicaties, ongeacht wat voor soort applicaties er worden ontwikkeld, welke architectuur daarbij wordt gekozen, waar de applicaties worden gehost en op welke mobiele platformen de apps draaien. Nieuwe of verbeterde functionaliteit van

OutSystems Platform 9 Amsterdam is onder meer:

 • Enterprise  – Uitgebreid portfoliomanagement, van ontwikkeling tot uitrol.
 • Integratie – Door middel van back-end, gestandaardiseerd gebruik (REST en SOAP) en uitrol.
 • Omnichannel – Een nieuw responsive UI framework voor het snel creëren van een hoge mate van gebruikersbetrokkenheid, terwijl de complexiteit wordt weggenomen dankzij visual modelling.
 • Aanpasbaarheid – OutSystems heeft de mogelijkheid verbeterd om context en gebruikersfeedback te verkrijgen via de apparaten waar de applicatie op draait.
 • Open standaard – Diverse technology stacks zijn geüpdatet, waaronder SQL Server 2014, Oracle 12c, Windows Phone ondersteuning en Microsoft Azure.
 • Template applicaties – Er zijn vier nieuwe template applicaties beschikbaar voor OutSystems-klanten om de productiviteit van ontwikkelteams verder te verhogen. Bestaande templates zijn vernieuwd en uitgebreid waardoor ze nog beter toepasbaar en integreerbaar zijn.

 

Gerelateerde berichten...

X