Openreach lanceert supersnel breedband dankzij innovatie EIT en TNO

Openreach, de netwerkbeheerder van de Britse Telecommunicatie Groep gaat een ultrasnelle breedband dienst uitrollen op het huidige kopernetwerk. Dit doet ze op basis van belangrijk werk van EIT Digital en diens partner TNO.

De met G.fast aangedreven dienst heeft tien keer snellere downloadsnelheden dan het huidige Britse gemiddelde. Openreach denkt voor het eind van 2020 10 miljoen huishoudens en bedrijven te kunnen hebben aangesloten op deze snelle dienst. TNO heeft een softwaresuite ontwikkeld die een cruciale rol heeft gespeeld voor het zien van hoe G.fast zich gedraagt en het plannen van de implementatie.

G.fast markeert een stap voorwaarts in snelle toegang van netwerkendiensten voor breedbandabonnees. De technologie, die gebruikmaakt van bestaande glasvezel- en koperinfrastructuren, is getransformeerd van onderzoek naar innovatie binnen de EIT Digital innovatieactiviteit “Backhaul solutions for heterogeneous networks” waarin BT partner is.

Henrik Abramowicz, de Action Line Leader van Digital Infrastructure bij EIT Digital zegt: “Het hele idee achter de technologie was om een bestaande infrastructuur te voorzien van geavanceerde modulatie technieken met krachtige en geavanceerde processoren. Het resultaat is dat we nu veel hogere snelheden hebben dan traditionele ADSL of VDSL-systemen zonder alle bestaande infrastructuur te hoeven uitgraven en vervangen.”

Een essentieel onderdeel van het G.fast project was de haalbaarheid van G.fast te doorgronden. “De TICAM softwaresuite voor fysieke laagkarakterisatie van TNO, de Nederlandse organisatie voor toegepaste wetenschappen, heeft hierin een belangrijke rol gespeeld. Dankzij de software en de testen op het G.fast test-bed van TNO, hebben we kunnen zien hoe G.fast zich gedraagt en werkt in een kopernetwerk. Dat TNO beslissingsondersteunende software heeft die G.fasts haalbaarheid gebaseerd op de exacte topologie van de koperinfrastructuur aan kan tonen, is groot nieuws voor iedereen in de netwerkplanning business.”

Vanwege de introductie van 5G mobiele netwerken is een enorme groei aan Europees netwerkverkeer te verwachten en daarmee ook een toenemende vraag naar video streaming diensten met een hoge bandbreedte. Voor Openreach en andere netwerkoperators wereldwijd is G.fast een antwoord op de uitdaging om bestaande netwerken zo snel mogelijk op te waarderen zodat klanten kunnen profiteren van snellere en stabielere breedbanddiensten.

BT’s Head Strategic Programmes, Paul Jenkins zegt: “Mobiele apparaten, zoals de smart phones, consumeren tien keer meer data over vaste netwerken en WIFI, dan dat ze doen over mobiele netwerken. De eisen van klanten zijn verder verschoven van spraakoproepen naar diverse soorten communicatie zoals interactieve games en film downloads. Daarom is het belangrijk dat vaste netwerken voorblijven op de behoeften van de klanten. De samenwerking met EIT Digital in dit project heeft ons geholpen een technologie specificatie, ontwikkeld in verschillende onderzoeksprojecten, om te zetten naar afgestemde standaarden op basis waarvan we apparatuur kunnen bouwen en geleverde diensten kunnen verbeteren.”

Patrick Essers, directeur EIT Digital Nederland zegt: “We zijn heel enthousiast over Openreachs plannen om G.fast commercieel te implementeren. Dat is precies wat we beogen met onze innovatieactiviteiten. Onze Nederlandse netwerkoperators zouden goed naar G.fast moeten kijken en serieus moeten overwegen om dit ook te implementeren, vooral ook vanwege de Nederlandse know-how in dit project. G.fast kan een perfect invulling zijn van de klantbehoeften naar supersnelle downloadsnelheden voor een hele reeks applicaties en diensten. G. fast is een prachtig voorbeeld van de vele tastbare voordelen die onze partners ervaren in hun participatie in onze innovatieactiviteiten. Het is daarbij een toonbeeld van de positieve sociale impact die digitale innovatie met zich kan meebrengen.”

Over EIT Digital

EIT Digital is dé Europese educatieve en ondernemingsgerichte organisatie die de digitale transformatie van Europa stimuleert. Doel is om de economische groei en de kwaliteit van leven in Europa te verbeteren. Dit doet EIT Digital door integratie van onderwijs, onderzoek en ondernemerschap en een pan-Europese samenwerking met 130 Europese organisaties, MKB’s, startups, universiteiten en onderzoeksinstituten. Hierdoor weet EIT Digital baanbrekende digitale innovaties naar de markt te brengen. EIT Digital is een ‘Knowledge and Innovation Community’ van het European Institute of Innovation and Technology.

Gerelateerde berichten...

X