Prisma, G-company en Adapcare presenteren unieke aanpak tegen datalekken tijdens Zorg- & ICT Beurs

Steeds meer zorgorganisaties brengen hun informatiesystemen naar de cloud. Medewerkers kunnen dan onderweg en vanuit thuis bij hun agenda, mail en documenten wat efficiënt en flexibel werken ten goede komt. Maar is het wel veilig om via de cloud op verschillende plekken cliëntgegevens uit het Elektronisch Cliënt Dossier (ECD) in te zien? Nee, was tot voor kort het antwoord. Prisma, Google en Adapcare bedachten echter een unieke oplossing waarmee dat probleem van tafel is.

Onlangs stapte Prisma integraal over op de Gsuite van Google: e-mail, agenda, opslag, documenten, spreadsheets, presentaties, authenticatie en videoconferencing, alles in de cloud. Veilig werken met cliëntgevoelige informatie was hierbij het belangrijkste aandachtspunt. Om dat te realiseren moest een oplossing bedacht worden voor een vooraf ontdekt datalek.

Het gaat namelijk mis wanneer een medewerker op de thuiscomputer informatie uit het ECD downloadt. In het ECD zijn immers allerlei PDF- en Word-documenten met gevoelige cliëntinformatie opgeslagen. Om zo’n document te bekijken of te bewerken moest het voorheen eerst ‘lokaal’ opgeslagen worden.  Als het bestand dan achterblijft in de downloadfolder is er sprake van een datalek. Wie heeft nog meer toegang tot de thuiscomputer?

Prisma ontwikkelde samen met G-company, implementatiepartner van Google, en Adapcare, leverancier van het ECD Pluriform Zorg, een unieke oplossing. Namelijk dat medewerkers van Prisma vanaf nu documenten kunnen bekijken en wijzigen vanuit hun ECD zonder de browser te verlaten. Het is niet meer nodig om een document te downloaden; het aanklikken van een Google-document in het ECD opent het document in de browser zonder het te hoeven downloaden. Het resultaat, geen datalekken meer!

Het uploaden van documenten is daarnaast ook niet meer nodig. Een medewerker van Prisma kan vanuit het ECD een nieuw Google-document maken. Het document wordt opgeslagen in de cloud maar het ECD regelt wel de toegangspermissies. Het document kan niet meer buiten het ECD om met anderen gedeeld worden. Dus ook op die manier geen datalekken meer.

Met deze aanpak voldoet Prisma aan de strengste eisen van NEN7510 en heeft daarnaast ook een aanzienlijke kostenbesparing gerealiseerd. Meer weten? Neem contact op met Katrien van Beurden, Account Manager Digitale Transformatie & Informatisering (06 – 41 01 07 32).

Gerelateerde berichten...