Significante groei en investeringen aan edge netwerken

Significante, sectorbrede investeringen in edge computing zullen het datacenter-ecosysteem de komende vier jaar veranderen. Hierbij zal het edge-component van de totale computing toenemen met 29 procent, van 21 procent van de totale computing naar 27 procent in 2026.

De omvang van de voortdurende verschuiving naar edge computing wordt bevestigd door de resultaten uit het onderzoek van Vertiv (NYSE: VRT), een wereldwijde leverancier van kritieke digitale infrastructuur en continuïteitsoplossingen, onder 156 professionals uit de datacenterindustrie.

Activiteit aan de edge
Een derde (34%) van de ondervraagden heeft plannen voor of zit middenin een grootschalige uitrol van edge-locaties. Een kwart heeft al nieuwe, speciaal gebouwde edge-locaties in gebruik genomen en 41 procent heeft nog bestaande edge-locaties in gebruik. Al deze activiteit aan de edge is opvallend, maar de deelnemers van het onderzoek verwachten ook een toename van 150 procent in core netwerklocaties en een verhoogde activiteit in de cloud.

Volgens het onderzoek zal het percentage IT-resources dat in de publieke cloud wordt ingezet naar verwachting toenemen van de huidige 19 procent naar 25 procent in 2026. De vraag naar rekenkracht (computing) stijgt explosief in de huidige netwerken.

“De komende vijf jaar zal het datacenterlandschap een nieuwe vorm krijgen. Steeds meer computing verschuift naar de edge en tegelijkertijd worden de bedrijfsfaciliteiten in de kern van de moderne hybride netwerken versterkt”, zegt Martin Olsen, Global Vice President voor edge-strategie en -transformatie bij Vertiv. “Dit onderzoek maakt duidelijk dat er dringend behoefte is aan computing dichter bij de eindgebruiker. De toekomst van computing draait om snelheid en latentie. De enige manier om aan de behoefte te voldoen, is het uitbouwen van de edge van het netwerk.”

Een meer gestandaardiseerde aanpak
De resultaten van het onderzoek volgen op het Edge archetypen 2.0 rapport van eind 2021. Hierin worden vier edge-infrastructuurmodellen geïdentificeerd die een intelligentere, semi-gestandaardiseerde aanpak van de implementatie van edge-infrastructuur mogelijk maken.

De onderzoeksresultaten zijn in lijn met de aanname van het vorige rapport; namelijk dat er een meer gestandaardiseerde aanpak van edge-architectuur nodig is voor de enorme groei aan de edge.

Daarnaast toonde het onderzoek ook het veranderende profiel van de moderne edge-locatie. 29 procent van de locaties heeft tussen de vijf en twintig racks, en 13 procent heeft meer dan twintig racks. Meer racks betekent meer stroom, wat de resultaten weerspiegelen. 28 procent zegt dat hun locaties tussen 21 en 200 kW nodig hebben, en 14 procent meldt een stroombehoefte van meer dan 200 kW. De dagen van eenvoudige racks weggestopt in simpele IT-kasten zijn dus voorbij.

Andere belangrijke onderzoeksresultaten zijn:

Duurzaamheid speelt een belangrijke rol bij nieuwe en geplande edge-implementaties. Meer dan driekwart (77%) van de locaties gebruikt energie-efficiënte UPS-systemen of is dit van plan te gaan doen. Daarnaast is 40 procent van plan hernieuwbare energie te gebruiken, 31 procent waterefficiënte koeling, 29 procent technologieën voor dynamische netondersteuningen en 19 procent koelmiddelen met een laag GWP (Global Warming Potential).

Beveiliging en beschikbaarheid zijn in de ogen van de ondervraagden die edge-locaties implementeerden belangrijke prioriteiten. Het onderzoek bracht echter enkele huidige ontwerp- en exploitatiepraktijken aan het licht, die het lastig maken om deze doelstellingen te bereiken, naarmate het aantal locaties toeneemt.

“De onderzoeksresultaten laten zien dat organisaties serieus bezig zijn met de groei van hun edge computing om aan de verwachte vraag te voldoen. Het bouwen van edge-oplossingen kan echter ingewikkeld zijn”, zegt Birgit Jackson, directeur business integrated racks and IT solutions in EMEA bij Vertiv. “Organisaties moeten rekening houden met software en hardware, orkestratie en beheer en nog veel meer. Het is dan ook raadzaam om met partners en fabrikanten edge-enabled oplossingen te implementeren die eenvoudig te configureren en op maat te maken zijn.”

Gerelateerde berichten...

X