Sophos geeft 7 cybersecurity-tips voor een zorgeloze zomer

De zomervakantie is officieel begonnen en vanaf begin juli vertrekken de vakantiegangers voor een of meerdere weken naar bestemmingen ver van huis. Hoogstwaarschijnlijk hebben de meeste van hen een laptop, mobiele telefoon, tablet, draagbare luidsprekers, opladers en dergelijke apparatuur in hun bagage.

En hoewel velen van hen (misschien wel te veel) vertrouwen op de goede adviezen die ze de afgelopen jaren hebben gekregen over het belang van goed beveiligd thuiswerken, benoemt Sophos graag nog enkele tips die goed van pas komen deze vakantie.

1. Vraag toestemming aan je werkgever om jouw laptop mee te nemen op vakantie

Luidt het antwoord “nee”, dan kun je ‘m beter thuislaten. Zegt de werkgever “ja”, dan is er een grote kans dat de werkgever naar je bestemming vraagt en je daaraan aangepast advies geeft en voorwaarden stelt.

2. Maak vóór je vakantie een back-up

Op reis is de kans groter dat medewerkers hun telefoon of laptop verliezen of beschadigen dan thuis of op kantoor. Doordat je een betrouwbare back-up van al je gegevens hebt gemaakt voordat je op vakantie gaat, heb je ook een kleinere hoeveelheid digitale gegevens bij je als je bijvoorbeeld een grens overgaat.

“De enige back-up waar je ooit spijt van zult krijgen, is de back-up die je niet hebt gemaakt,” stelt Paul Ducklin, Principal Research Scientist bij Sophos.

3. Versleutel je telefoon- en computergegevens

Hierbij kun je het beste kiezen voor een lange vergrendelingscode (van ten minste 10 cijfers), dus geen simpel te onthouden, en dus makkelijk te kraken, code. Om hem beter te onthouden, is het verstandig om deze code enkele dagen voor vertrek af en toe te gebruiken.

4. Bereid je voor op grenscontroles

Veel landen die grenscontroles uitvoeren, behouden zich het recht voor om elektronische apparaten te ontgrendelen als voorwaarde om het land in te mogen. Bovendien eisen een aantal landen niet alleen een thuisadres en telefoonnummer, maar ook e-mailadressen en social media accounts. Sophos raadt aan om voor vertrek de toelatingsvoorwaarden van het land na te gaan en elektronische apparaten in functie daarvan al dan niet mee te nemen.

5. Let op bij gebruik van openbare wifi-netwerken

De gevaren van openbare wifi zijn vaak overdreven en soms grotendeels vermijdbaar, mits de medewerkers het houden op correct versleutelde toepassingen en websites met URL’s die beginnen op HTTPS://, afkorting voor “secure HTTP”. Om toegang te krijgen tot services moet je in bepaalde landen echter een speciaal digitaal certificaat installeren (bijvoorbeeld om “reglementaire of veiligheidsredenen”). Dit betekent dat op het internet surfen tijdens en na de reis zeker bespioneerd zou kunnen worden.

Voor die landen raadt Sophos aan een lokale simkaart met prepaid dataplan aan te schaffen voor de duur van de reis. Let alsnog op: de meeste landen eisen van hun telecomproviders dat ze hen wettelijke interceptietechnieken ter beschikking stellen, zodat een prepaidtelefoon niet helemaal anoniem is.

6. Vermijd het gebruik van ter beschikking gestelde computers in luchthavens en hotels

Sophos raadt dit ten zeerste af, tenzij het echt niet anders kan. Het probleem met dit soort “terminals” is en blijft dat de bedrijven die deze computers beheren, de technici die ze onderhouden, en ieder ander die terminals vóór jou heeft gebruikt weinig vertrouwen geven.

7. Pas op voor verborgen camera’s in hotelkamers en vakantieverblijven

Jammer genoeg zijn verborgen camera’s op die plaatsen een reëel gegeven. Soms zijn ze vrij makkelijk op te sporen als je de kamer zorgvuldig uitkamt. Maar soms zijn ze zo klein zijn dat ze bijna overal in verstopt kunnen zitten en ze zijn ook niet altijd te zien op het openbare wifi-netwerk van de accommodatie.

Gerelateerde berichten...