SYSQA belangrijk bij integratie energiemarkt West Europa

Vandaag lanceren de beheerders van de elektriciteitsnetwerken (Transmissie System Operators) van België, Duitsland, Frankrijk, Luxemburg en Nederland een nieuw systeem dat een belangrijke stap zet in de richting van de integratie van de vijf elektriciteitsnetwerken. Het zogenaamde Flow Based systeem zorgt er onder meer voor dat het makkelijker is om energie grensoverschrijdend uit te wisselen. SYSQA heeft de Quality Assurance voor haar rekening genomen. Van functioneel ontwerp tot en met testen.

Het CWE (Centraal West Europa) Flow Based systeem is een project dat is uitgevoerd onder verantwoordelijkheid van CASC, het centrale handelskantoor voor grensoverschrijdende transmissiecapaciteit voor elektriciteit voor Centraal West Europa en werd geleid door Eurogroup consulting. Het zorgt voor een optimalisatie van de elektriciteitscapaciteit die kan worden verhandeld, op basis van actuele elektriciteitsstromen (Flow Based).  Verwacht resultaat is een groei van de sociale welvaart in de regio; overal dezelfde lagere optimale stroomprijs voor consumenten en het bereidt de elektriciteitsmarkt voor op nieuwe energiebronnen.

 

Het Flow Based systeem

SYSQA heeft vanuit haar expertise Quality Assurance in Business en ICT het functionele ontwerp voor het vernieuwde Flow Based systeem ontwikkeld. Dit systeem bestaat uit een rekenmodule, een centraal systeem en private systemen. De rekenmodule berekent de stromen op alle lijnen en apparatuur binnen heel Europa en de gevoeligheid van de lijnen bij een verandering van vraag en aanbod. Het centrale systeem is verantwoordelijk voor het afhandelen van de dagelijkse processen, het ontvangen, verwerken en uitsturen van alle informatie en het aansturen van de rekenmodule. En de private systemen zijn bedoeld voor het analyseren van de resultaten en om vernieuwde input te creëren voor het centrale systeem.

Alstom (Frankrijk) en Unicorn (Tsjechië) hebben respectievelijk de rekenmodule en het centrale systeem geproduceerd. Unicorn heeft eveneens de private systemen voor alle Transmissie System Operators (TSO) ontwikkeld.

 

Systemen testen

De drie systemen samen draaien op de zogenoemde Flow Based Central Environment (FBCE). “SYSQA heeft de ‘CWE Flow Based Central Environment’ eerst in delen en later als geheel getest”, zegt Cornell Heutink, directeur commercie bij SYSQA. “Er is gestart met scripted testen, het uitwerken en daarna uitvoeren van alle tests. Omdat het systeem naarmate de tijd verstreek steeds complexer werd, voldeed scripted testen op een gegeven moment echter niet meer. Als complexe systemen continu veranderen, moeten de tests mee veranderen. Het traditionele vooraf geschreven testscript voldeed hier niet. Je moet dan heel flexibel zijn. Daarvoor gebruiken we bij SYSQA het situationeel testen. Dit is een methode waarbij je de testaanpak zodanig opzet dat het blijft aansluiten bij het project, ook als daar veranderingen in plaatsvinden”. Heutink besluit verheugd te zijn deze rol te hebben gespeeld bij een project dat zo’n belangrijke rol speelt bij de verdere integratie van de energiemarkt in West Europa.

 

SYSQA

SYSQA zorgt ervoor dat ICT de Business rendement oplevert, dat met behulp van ICT bedrijfsdoelstellingen worden gehaald en dat ICT veilig is.

Gerelateerde berichten...

X