ttec: Virtualisatie vraagt om speciale backup-oplossingen

De stijgende vraag naar virtuele servers en hogere beschikbaarheid aan gegevens vraagt naar nieuwe uitdagingen van backup and recovery toepassingen. ttec laat zien waar men bij de keuze voor een oplossing op moet letten.

De vereisten voor een allround data backup concept zijn de afgelopen jaren aanzienlijk veranderd. Hiervoor zijn meerdere redenen aan te geven zoals de explosie aan data en de behoefte om versleutelde gegevens snel te kunnen repliceren. De belangrijkste reden voor de fundamentele verandering in backup en recovery toepassingen ligt met name in het succes van virtualisatie.

“Het gebruik van een toepassing die ontwikkeld is voor fysieke backups op virtuele machines is geen doelgerichte aanpak. Klanten willen nu back-up strategieën die de specifieke vereisten van virtuele infrastructuur kunnen beheren”, legt Marc van Schijndel, Country Manager van ttec Computer B.V.

te Nijmegen uit. “Alleen zo kan men uitval minimaliseren, de dynamische werklasten van de virtuele machines beheren en de kosten laag houden.”

ttec adviseert organisaties op 6 aspecten te letten bij de keuze van een backup oplossing:

 

  1. Multi-hypervisor support

De backup oplossing moet meerdere hypervisors ondersteunen, zeker de meest universele zoals VMware vSphere en Microsoft Hyper-V. Dat maakt een gebruiksvriendelijke backup van virtuele machines (VMs) met verschillende hypervisors vanuit een centraal console mogelijk. Bovendien worden hierdoor kosten bespaard.

  1. Agentless backup

Er zijn verschillende mogelijkheden voor data backups in een virtuele omgeving, zoals file system level backups of agent-based oplossingen. Het kan echter een voordeel zijn om een data backup en recovery uit te voeren zonder agents te gebruiken – met een backup op hypervisor niveau. Dit bespaart tijd en kosten van installatie, monitoring en management van agents op elke VM.

  1. Parallelle VM verwerking

De oplossing moet ook de parallelle verwerking van meerdere virtuele machines ondersteunen. Naast beter gebruik te maken van de storage infrastructuur, leidt het ook tot optimalisering van de gehele backup prestaties. Deze oplossing maakt het mogelijk verschillende grote gegevensdragers tegelijkertijd op 1 VM te verwerken.

  1. Maximale data security

Een integraal onderdeel van de backup oplossing moet een end-to-end encryptie van gegevens zijn, zowel tijdens de overdracht als opslag hiervan.

  1. Native tape support

Veel bedrijven zijn nog steeds afhankelijk van tape backups. Daarom moet een backup oplossing de mogelijkheid bieden om bestanden en backups op tapes te kopiëren, ideaal als een gecombineerde backup-to-disk-to-tape oplossing.

In combinatie met een ‘groene IT strategie’ is men gedwongen backup-to-tape in te zetten voor het archiveren van specifieke data backups, die zelden nodig zijn, om het stroomverbruik te verlagen.

  1. Cloud compatibiliteit

Niet op de laatste plaats is het ook te overwegen een cloud toe te voegen aan de data backup oplossing. Indien de gecodeerde data veilig wordt gerepliceerd in een extern datacenter, draagt dit concept, met behulp van een back-up-as-a-Service (BaaS) en Disaster Recovery-as-a-Service (DRaaS) bij tot een aanzienlijke verbetering van beschikbaarheid van de data. Een outsourcing bedrijf moet ervoor zorgen dat de opslag van gegevens wordt uitgevoerd in een datacenter binnen Europa en met inachtneming van het privacybeleid.

“Data backup en recovery in gevirtualiseerde omgevingen vereisen de inzet van oplossingen die nauw afgestemd zijn op het opslag en virtualisatie concept. Alleen zo kan een onnodige mate van comple-xiteit voorkomen worden”, legt Marc van Schijndel uit. “Met name het MKB kan soms profiteren van de ondersteuning van een externe dienstverlener.”

 

Gerelateerde berichten...

X