Veel duurzame innovatie op stadseditie Welcome to the Village

Vanaf vandaag strijkt Welcome to the Village gedurende drie dagen neer op het Mata Hariplein in Leeuwarden. Als één van de founding partners van Innofest, staat duurzame innovatie steevast hoog in het vaandel bij het Friese festival. Dit jaar krijgen maar liefst zes startups de kans om hun product of dienst op het festival te testen: van een duurzame sloep en bodemverbeteraar gemaakt van reststromen tot slimme afspeellijsten om je stemming te verbeteren. Ook is er speciale aandacht voor de festivalervaring van mensen die laaggeletterd zijn.
Dit zijn de startups die tijdens Welcome to the Village hun innovaties gaan testen:

Duurzame Sloepen – 3D-geprinte sloep van gerecycled materiaal
Een 3D-geprinte sloep van gerecycled materiaal, waarbij ook alle losse onderdelen duurzaam zijn. Denk aan een buiskap van PET-flessen, een duurzame foam-vulling voor de kussens en een elektrische motor. Dit maakt de sloep 74% duurzamer dan de standaard op dit moment. Aan het eind van de levenscyclus kan de sloep ook nog eens volledig gerecycled worden. Om erachter te komen of waterrecreatie en duurzaamheid samen gaan, worden de beleving van de boot en de beleving van het merk op Welcome to the Village getest.

Music Pulse App – unieke afspeellijsten om je mood te boosten
Muziek luisteren is gezond. Zo kan muziek voor ontspanning, verlaging van de bloeddruk en vermindering van stress zorgen. De Music Pulse App is een softwaretoepassing die unieke afspeellijsten maakt met bestaande en nieuwe muziek. Door kennis uit de gezondheidszorg over de positieve effecten van muziek aan software te koppelen, kunnen we emoties beter leren begrijpen en onze mood positief beïnvloeden. De ondernemers testen tijdens Welcome to the Village hoe mensen het gebruik van de app ervaren.

Blic VR – de festivalervaring van mensen die laaggeletterd zijn onder de loep
Nederland kent zo’n 2,5 miljoen mensen van 16 jaar en ouder die moeite hebben met lezen, schrijven en/of rekenen. Dit heeft grote gevolgen: als je laaggeletterd bent is het moeilijker om een baan te vinden of je geldzaken te doen. Maar wat betekent het voor je festivalervaring? Blic VR gaat tijdens het festival op pad met meerdere Taalambassadeurs – mensen die de stap hebben durven zetten om beter te leren lezen, schrijven en rekenen – om te onderzoeken hoe toegankelijk, laagdrempelig en inclusief het festival is. Deze feedback wordt later met de organisatie van Welcome to the Village gedeeld, zodat zij deze in te praktijk kunnen toepassen.

Agriton Bokashi – van afval tot grondstof door etensresten te fermenteren
Bokashi is het Japanse woord voor goed gefermenteerd organisch materiaal. Bokashi biedt voeding voor planten, verbetert de structuur van de bodem en activeert het bodemleven. Het fermenteren van etensresten sluit goed aan bij circulaire doelstelling van Welcome to the Village om van afval een grondstof te maken. Tijdens het festival gaan de ondernemers etensresten verzamelen om er later Bokashi van te maken.

Bovenstaande tests worden mogelijk gemaakt door de Provincie Fryslân, Provincie Groningen, Provincie Drenthe, Gemeente Leeuwarden, Gemeente Groningen en Gemeente Assen.

Kauwboys – kauwgomafval voorkomen met een mini-prullenbak
Elk jaar komen 1,5 miljoen kauwgompjes in Nederland op straat terecht. Per kauwgompje kost het €1,77 om te verwijderden. Gebeurt dat niet, dan blijft het minstens 25 jaar liggen! Met de Freshcase heeft elke kauwgomkauwer een prullenbakje bij zich om de uitgekauwde kauwgom in achter te laten. Op Welcome to the Village testen de ondernemers van Kauwboys wat mensen vinden van dit concept en of ze ook echt bereid zijn hun kauwgom in de case te stoppen.

Deze test wordt mogelijk gemaakt door Impact Hub Amsterdam en Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Ozarka – retoursysteem voor bekers en borden
Vanaf 1 januari 2024 komt er een verbod op single use plastics. Om een einde te maken aan het gebruik van wegwerpverpakkingen is meer nodig dan alleen het meenemen van je eigen boodschappentas. Het is daarom Ozarka’s missie om het afvalprobleem bij afhaal- en thuisbezorgmaaltijden op alle niveaus op te lossen: van herbruikbare verpakkingen tot afvalvrije bezorging. Op Welcome to the Village testen zij hun totaaloplossing: werkt het retoursysteem en zijn mensen bereid hun bekers en bordjes weer in te leveren?

Deze test wordt mede mogelijk gemaakt door Green Deal Circular Festivals en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Gerelateerde berichten...