Verpleegkundigen Meander registreren online met app

Verpleegkundigen van Meander Medisch Centrum werken sinds kort met een speciaal voor hen ontwikkelde app en tablet. Hiermee kunnen zij eenvoudig al hun dagelijkse waarnemingen en metingen bij de patiënt direct registreren in het elektronisch patiëntendossier (EPD). Bovendien heeft de verpleegkundige alle actuele gegevens van de patiënt uit het EPD altijd bij de hand, ongeacht waar deze gegevens zijn vastgelegd. Deze innovatieve technologische oplossing is ontwikkeld en mogelijk gemaakt dankzij leverancier Dell.

De Windows 8 app is geïnstalleerd op Dell-tablets van klein formaat (Venue 8 Pro), zodat ze passen in de uniformzakken van verpleegkundigen. De verpleegkundige ziet in één scherm welke patiënten hij/zij die dag heeft, compleet met de belangrijkste patiënt- en werkgegevens, zoals diagnose, behandelend arts, allergieën, wel of niet reanimeren etc. Temperatuur, bloeddruk, infusen, ademhaling, pijnscore, etc.: het dagelijkse verpleegkundige registratieproces kan direct worden ingevoerd en afgerond. Ook vragen die de verpleegkundige heeft voor de specialist kunnen direct in het EPD worden opgeslagen. Als een specialist een opdracht voor de verpleegkundige in het EPD noteert, ziet de verpleegkundige dit direct in de app. Bovendien wordt het zogenoemde ‘loopbriefje’ waarop de verpleegkundigen aantekeningen maakt met de app verleden tijd. Dit komt de informatieveiligheid ten goede.

 

Tijdwinst
De app is volledig op maat gemaakt en is ingebed in alle registratieprocessen van het EPD. Verpleegkundigen hebben aangegeven hoe het ontwerp er uit moet komen te zien. Het ontwikkelteam van Dell heeft dit vertaald naar een gebruiksvriendelijke app. Hendrika Schouten, seniorverpleegkundige op afdeling B3: “In de app zie je heel overzichtelijk welke taken je die dag moet uitvoeren. Dit werkt heel stimulerend. Doordat we registreren bij de bron en niet meer achteraf een computer hoeven te zoeken, levert het ook tijdwinst op. Bovendien komt het professioneel over bij patiënten. Zij vinden het hip dat wij zo werken!”

Wilco Zwerus, Mobility Specialist bij Dell Nederland: “De verpleegkundigen van Meander Medisch Centrum hebben nu mobiel toegang tot het elektronisch patiëntendossier. Meander wilde het personeel beter ondersteunen, de kwaliteit van de zorg verbeteren en flexibeler en veiliger kunnen werken. In nauwe samenwerking met het personeel van Meander en EPD-leverancier Medical Computer Support hebben we al deze doelen behaald. Het werken met apps is de eigentijdse manier van werken voor de toekomst in de zorg.”

 

Veilig

Op dit moment wordt de app uitvoerig getest op twee verpleegafdelingen. Naar verwachting worden de app en tablets na de pilotfase verder uitgerold over de standaard verpleegafdelingen van Meander. Omdat er geen gegevens op de app zelf opgeslagen worden en de tablets veilig worden opgeborgen en opgeladen in de Ergotron Tablet kast, is de veiligheid van patiëntgegevens gegarandeerd. De app kan in de toekomst eenvoudig geschikt gemaakt worden voor andere zorgverleners binnen Meander, zoals medisch specialisten.

Gerelateerde berichten...

X