Wat is het DISC model en hoe gebruik je dit in gesprekken met collega’s?

Het DISC-model is een veelgebruikt hulpmiddel voor persoonlijke ontwikkeling en communicatie. Het model helpt bij het begrijpen van de verschillende persoonlijkheidstypen en hoe deze zich gedragen en communiceren. Het DISC-model is zeer nuttig in gesprekken met collega’s, omdat het helpt om beter te begrijpen waar de ander vandaan komt en hoe je het beste met hen kunt communiceren. Lees hieronder de tips van Björn Deusings, expert in communicatie en DISC-model, over hoe je het DISC-model kunt gebruiken in gesprekken met collega’s.

Wat is het DISC-model?

Het DISC-model is ontwikkeld door de Amerikaanse psycholoog William Moulton Marston en is gebaseerd op de theorie dat er vier basis persoonlijkheidstypen zijn: D (dominant), I (invloedrijk), S (stabiliteit) en C (compliance). Elk van deze persoonlijkheidstypen heeft zijn eigen kenmerken en communicatiestijlen.

Hoe gebruik je het DISC-model? Lees hier de tips van Björn Deusings!

  1. Leer de verschillende persoonlijkheidstypen kennen: Het is belangrijk om te begrijpen wat de verschillende persoonlijkheidstypen inhouden en hoe ze zich gedragen en communiceren. Dit zal je helpen om beter te begrijpen waar je collega’s vandaan komen.
  2. Weet welk type persoonlijkheid je hebt: Het is ook belangrijk om te weten welk type persoonlijkheid jij hebt, omdat dit je zal helpen om beter te begrijpen hoe je jezelf presenteert en communiceert.
  3. Pas je communicatie aan: Door te weten welk type persoonlijkheid je collega’s hebben, kun je je communicatie aanpassen aan hun stijl. Dit zal ertoe leiden dat je beter begrepen wordt en dat er een betere flow in de communicatie ontstaat.
  4. Wees flexibel: Het is belangrijk om flexibel te zijn en je aan te passen aan de communicatiestijl van de ander. Dit zal ertoe leiden dat de ander zich meer op zijn gemak voelt en dat de communicatie soepeler verloopt.
  5. Wees assertief: Het is belangrijk om assertief te zijn en je mening te uiten, maar wel op een respectvolle manier. Dit zal ertoe leiden dat de communicatie open en eerlijk is en dat er sneller oplossingen gevonden worden.

Door het DISC-model te gebruiken in gesprekken met collega’s, kun je beter begrijpen waar zij vandaan komen en hoe je het beste met hen kunt communiceren. Door te weten welk type persoonlijkheid ze hebben, kun je je communicatie aanpassen aan hun stijl en flexibel zijn in je manier van communiceren. Het is ook belangrijk om assertief te zijn en je mening te uiten op een respectvolle manier. Dit zal ertoe leiden dat de communicatie open en eerlijk is en dat er sneller oplossingen gevonden worden. Het DISC-model is een krachtig hulpmiddel voor persoonlijke ontwikkeling en communicatie en kan je helpen om beter te communiceren met je collega’s en een betere werkomgeving te creëren.

cursus gesprekstechnieken

Gerelateerde berichten...

X